Var fjärde anmälan är från Göteborg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-05

Många känner sig diskriminerade: ”En stadig ökning”

Det är inte bara Bostadsbolaget som anklagas för ett diskriminerande urval av sina hyresgäster. Diskrimineringsombudsmannen har nu begärt ytterligare svar från Familjebostäder, efter att företaget anmälts av två personer.

Punkt SE berättade i går om Christopher Taikon, 24, som först blev lovad en lägenhet men när handläggaren fick höra hans efternamn fanns det plötsligt ingen.

Det handlar om två fall där bostadssökande känner sig diskriminerade av Familjebostäder.

Nekad – trots fast jobb

I det ena fallet ansåg sig en kvinna åsidosatt på grund av sitt namn och ursprung. Hon och en svenskfödd man sökte samma lägenhet, och mannen fick den. Kvinnan ansåg att hon, eftersom hon blivit nekad trots fast jobb, hög inkomst och lång sökandetid, blivit diskriminerad på grund av sitt ursprung. Hon anmälde därför Familjebostäder som inte lyckades blidka myndigheten med sitt första svar.

Därför har Familjebostäder nu fått till den 19 september på sig att svara på hur urvals-processen är utformad och används.

Ökning på bostadsområdet

I år har DO fått in 48 anmälningar i bostadsfrågor. 12 av dem, en fjärdedel, är från Göteborg.

– Vi har sett en stadig ökning på bostadsområdet över hela landet. Dels har vi själva haft fokus på just det området, dels har vi haft ett riktat arbete mot de mest utsatta grupperna för att göra dem medvetna om sina rättigheter, säger Sonya Aho på DO.

Hon menar att det är ett viktigt problem att komma åt.

– Det viktigaste för uthyraren är att ta beslut utifrån individens förutsättningar, och inte från gruppen som sådan. Att ha en bostad är så grundläggande för att kunna fungera i samhället.

Tidigare artiklar