"Invandringsproblemet kan skena okontrollerat"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-21

Bildt och Billström ville inte ta emot Irakflyktingar enligt Wikileaks-dokument

Carl Bildt och Tobias Billström ville begränsa antalet irakier i Sverige.

I samband med ett möte med USA:s ambassadör 2007 ska de ha gjort sådana uttalanden, enligt nya Wikileaks-dokument.

– Det här är en skandal, säger Mona Sahlin.

Vid ett frukostmöte i Bagdad med utrikesrådet Björn Lyrvall, Niclas Trouvé som var Sveriges ambassadör i Irak och USA:s ambassadör Ryan Crocker, tog utrikesministern och migrationsministern upp den irakiska invandringen i Sverige.

Det visar de hemligstämplade dokumenten som läckt ut via Wikileaks, skriver Svenska Dagbladet.

Nationell angelägenhet

Utrikesministern ska ha berättat för Crocker att man i Sverige väntade sig omkring 20 000 asylansökningar från irakier under 2007, varav cirka 74 procent skulle bli beviljade.

Bekymret var de irakier som Sverige inte ville bevilja uppehållstillstånd, de resterande 26 procenten. Enligt Bildt ska frågan ha blivit en nationell angelägenhet och de ska ha varit av största vikt att sätta samman ett återvändandeavtal med Irak, skriver SvD.

Ingen ambassad

Enligt dokumenten ska Bildt ha uppgett att det skulle bli omöjligt att upprätta en svensk ambassad i Bagdad om man inte kunde få till en överenskommelse.

– Utan ett regelverk för att skicka tillbaka tillståndslösa skulle invandringsproblemet skena okontrollerat i ett land med nio miljoner invånare, ska Bildt ha sagt.

Flyktingarna som anlänt till Sverige efter 2003 var svårare att integrera i det svenska samhället eftersom de kom ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper”, ska ministrarna ha sagt enligt amerikanerna.

”Bildt och Billström nämnde också flera mycket uppmärksammade hedersrelaterade mord som utlöst fler krav från svenska folket på hårdare invandringspolitik”, står det i rapporten.

Förfärlig retorik

Flera politiker har reagerat starkt på de nya avslöjandena.

– Det är förfärlig retorik, jag hoppas verkligen och vill inte tro att de kan ha sagt något så avskyvärt, säger Cecilia Wikström, Europaparlamentariker för Folkpartiet till SvD.

Hon hoppas att ministrarna är felciterade.

Bodil Ceballos, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, tycker sig se en anpassning till Sverigedemokraternas politik i Wikileakshandlingarna.

– Från moderaternas sida har man anpassat sig till främlingsfientliga krafter, vilket Reinfeldt sagt att man aldrig kommer att göra, säger hon.

Till TV4 Nyheterna säger Bodil Ceballos att hon nu tänker KU-anmäla utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström.

Inga kommentarer

Bildt har än så länge valt att inte kommentera dokumenten.

– Carl Bildt har inga kommentarer eftersom det är Wikileaksdokument och uppgifter från tredje part, säger Carl Bildts pressekreterare Anna Charlotta Johansson till Aftonbladet.

Samma svar ger Billströms pressekreterare.

– Nej, vi har inga kommentarer eftersom det är Wikileaksdokument och tredjehandsinformation, säger Linda Norberg, pressekreterare hos Tobias Billström, till Aftonbladet.

Sahlin: En skandal

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin är mycket kritisk till vad Carl Bildt och Tobias Billström ska ha sagt vid mötet 2007.

– Jag brukar vara försiktig med att använda ord som skandalöst, men det här är en skandal. Det här är verkligen politiskt hyckleri. De pratar i riksdagen om att Sverigedemokraterna är ett problem, och sen talar de så här bakom stängda dörrar, säger hon till Svenska Dagbladet på nätet.

Att Bildt och Billström valt att inte kommentera uppgifterna från Wikileaks tycker Sahlin är anmärkningsvärt och säger till tidningen att de nu "måste reda ut hur det är".

Förre utrikesminister Jan Eliasson (S) säger till Svenska Dagbladet att det verkar som om Carl Bildt villkorade öppnandet av en svensk ambassad i Bagdad.

– Intrycket är att upprättandet av ambassaden betraktas som en belöning för ett återvändandeavtal. I så fall var det en dyr present.