Claes Borgström till rasande attack mot Advokatsamfundet

Publicerad 2013-06-18

"Olämpligt att generalsekreteraren sitter kvar"

Efter mejlskandalen och fyllebråket med Leif GW Persson.

Nu fortsätter Quickhärvan med att Claes Borgström går till rasande angrepp mot Advokatsamfundet.

– Det är rena trakasserierna, säger advokaten till Aftonbladet.

Fallet Thomas Quick är ett av Sveriges mest uppmärksammade. Men trots att huvudpersonen Sture Bergwall, som han i dag heter, har begärt resning och friats i alla mordfallen är historien långt ifrån avslutad.

I september avslöjades en omfattande mejlkorrespondens mellan huvudpersonerna i Quick-fallet: justitierådet Göran Lambertz, HD-åklagaren Christer van der Kwast och Quick-utredaren Seppo Penttinen, av Expressen.

Tre av mejlen kom från Claes Borgström, Thomas Quicks tidigare advokat. Juristen uppmuntrade Lambertz i sitt arbete med debattartiklar som antydde att Quick kan vara skyldig till flera mord.

"Jag tycker att du hanterade diskussionen i Aktuellt mycket bra. Var Leif nykter?" skrev Borgström till Lambertz den 20 augusti, efter en debatt mot polisprofessorn Leif GW Persson i SVT:s "Aktuellt".

"Hotar rättssäkerheten"

Uttalandet fick GW Persson att ryta till och kalla Claes Borgström för en "framstående alkolog".

Efter skandalen inledde Advokatsamfundets disciplinnämnd en granskning om varför Borgström deltagit i konversationen. Borgström friades men tre personer i nämnden, bland annat samfundets generalsekreterare Anne Ramberg, ansåg att Borgström borde ha tilldelats en varning.

Den senaste utvecklingen i den infekterade kontroversen kommer från Claes Borgström.

I en artikel i tidningen Advokaten som publiceras på onsdag, som Aftonbladet tagit del av, ifrågasätter han Advokatsamfundet. Att de under disciplinutredningen mot honom frågat efter "ytterligare mailkorrespondens i samma ämne" är enligt advokaten ett brott mot Europakonventionen.

– Det är som att ställa frågan 'Har du gjort några fler inbrott som vi inte känner till?' till en inbrottstjuv och sedan säga 'Om du inte svarar på frågan får du en månad extra', säger han.

"Rena trakasserierna"

Han är också kritisk till att Advokatsamfundet bett honom kommentera "innehållet i drygt 200 mail där jag varken var avsändare eller mottagare".

– Det är ju rena trakasserierna. Det finns ingen anledning att jag ska kommentera mejl som jag inte haft något med att göra, säger Claes Borgström.

Han antyder till och med att generalsekreteraren Anne Ramberg borde avgå.

– Att de har satt rättsäkerheten ur spel väcker frågan om de är lämpliga att ha den posten de har, säger Claes Borgström.

Anne Ramberg vill inte offentligt diskutera vare sig utredningen mot Claes Borgström eller hans åsikter om advokatsamfundets lämplighet.

–Jag har inga som helst kommentarer till Claes Borgströms åsikter om disciplinnämnden eller att han skulle kräva min avgång, säger Anne Ramberg.

"Tar i för mycket"

Det är inte bara relationen till Advokatsamfundet som skurit sig för Claes Borgström efter Quickhärvan. Med Leif GW Persson har advokaten inte talat efter alkoholgliringarna.

– Jag har aldrig varit riktigt så arg på honom som han verkar vara på mig. Men jag har inga fientliga tankar kring Leif även om jag tycker att han tar i för mycket emellanåt, säger Claes Borgström.