Gasbrist hot mot den svenska sommarölen

TT TT

Publicerad 2018-06-29

Bristen på koldioxid kan komma att hota tillverkningen av läsk och öl.

Det är ont om koldioxid i stora delar av Europa. I Norge råder bevattningsförbud och i både Sverige och Storbritannien finns farhågor att bristen ska slå mot produktionen av läsk och öl.

På grund av bristsituationen har det svenska gasföretaget Aga deklarerat "force majeure" (övermäktiga omständigheter).

– På grund av en rad olika samverkande faktorer har vi helt klart en bristsituation på koldioxid just nu, säger Olof Källgren, marknadschef på Aga.

Bristen är så stor, säger han, att tillverkningen av öl och läsk skulle kunna vara hotad.

Återkommande brist

Det är visserligen ont om koldioxid varje sommar. Konsumtionen av kolsyrade drycker går upp, samtidigt som gasen används som "gödsel" vid trädgårdsodlingar för att öka produktiviteten och hållbarheten.

– Men i år har vi dessutom haft problem vid vår anläggning i Finland. Den i Linköping fick också svårigheter. Produktionen är nu åter i gång med full kapacitet, men det tar ett par veckor att återställa hela försörjningskedjan, säger Olof Källgren.

Koldioxid bildas som en restprodukt vid en rad olika tillverkningsprocesser, exempelvis vid ammoniaktillverkning. Koldioxiden fångas upp och återanvänds bland annat vid läsk- och öltillverkning, men den kan också utnyttjas vid vattenrening, i växthus eller för att bedöva slaktdjur.

Aga är dock bara en av tre stora leverantörer av koldioxid på den svenska marknaden. Men även ett annat av företagen, Praxair, har också fått ont om den åtråvärda gasen. Framför allt i Norge, vilket bland annat resulterat i bevattningsförbud i Oslo. I Storbritannien och flera andra länder i Europa råder också brist på grund av att flera anläggningar har stängt på grund av underhåll, något som fått britterna att frukta att sommarölen ska ta slut – mitt under fotbolls-VM.

Sårbar produkt

– I det här läget prioriterar vi vissa leveranser framför andra, som de till slakterierna, eftersom det handlar om liv och hälsa, säger Olof Källgren.

Eftersom koldioxid är en restprodukt, som därmed är beroende av tillverkningen av helt andra produkter, är den sårbar.

– Man startar ju inte upp tillverkningen av dessa produkter bara för att få restprodukten. Men om två till tre veckor räknar vi med att försörjningen ska vara helt normal igen, säger Olof Källgren.