Ansedd teolog anklagad för våldtäkter

Publicerad 2018-02-04

PARIS. Tariq Ramadan var länge en av Europas mest ansedda muslimska teologer som rådgivare till brittiska regeringen och professor i Oxford.

Men efter att två kvinnor anklagade honom för våldtäkt i höstas har både den akademiska världen och Qatar vänt honom ryggen.

I fredags startades en formell utredning mot Tariq Ramadan – en affär som rymmer en mängd politiska dimensioner.

Det var i samband med den världsomspännande Metoo-rörelsen som två kvinnor i höstas anklagade Tariq Ramadan, 55, för våldtäkt.

Henda Ayari fick kontakt med den berömde teologen via sociala medier 2011 efter skilsmässan från sin dåvarande man, en muslim tillhörande en konservativ salafist-gren inom islam.

Ramadan, känd för sitt försvar av en modern islam och dess plats i västvärlden, bad Ayari att komma till hans hotell i Paris i mars 2012, där en våldtäkt ska ha ägt rum.

– Han kastade sig över mig och tog stryptag så hårt att jag trodde att jag skulle dö, har Ayari sagt till tidningen Le Parisien.

”Jag har upplevt samma sak”

Efter att ha lämnat sitt äktenskap skrev Ayari en bok om sitt liv som salafist och har därefter blivit en tongivande röst inom den sekulära feministiska rörelsen i Frankrike. I boken beskriver hon händelsen, men utan att nämna Tariq Ramadan vid namn. När Harvey Weinstein-affären och Metoo-rörelsen exploderade i höstas namngav hon för första gången sin påstådde förövare.

– Jag tänkte ”jag har upplevt samma sak som de här kvinnorna, jag måste också berätta”, säger Henda Ayari.
En annan kvinna, som konverterat till islam, anmälde några dagar senare Tariq Ramadan för att ha utsatt henne för sexuellt våld 2009 på ett hotellrum i Lyon. Ytterligare fyra schweiziska kvinnor har anklagat honom för sexuella närmanden och utnyttjande när de studerade under hans ledning på universitetet i Genève.

Tariq Ramadan, som är schweizisk medborgare, har kategoriskt förnekat alla anklagelser som riktats mot honom och kallar anklagelserna för en ”komplott”.

Affären har dragit stor uppmärksamhet till sig i de fransktalande länderna och stora delar av arabvärlden, där den karismatiske Ramadan är det närmaste man kommer en teologisk superstjärna.

Ofta anlitad debattör

Han har gjort sig känd för att ifrågasätta muslimsk fundamentalism och uppmana till dialog mellan religiösa företrädare. Ramadan, som är barnbarn till det det muslimska brödraskapets grundare Hassan al-Banna, är också en ofta anlitad debattör i både Frankrike och Storbritannien och har haft en rådgivande roll i religionsfrihetsfrågor hos den brittiska regeringen.

Tariq Ramadan har i flera år haft en professur i samtida islamstudier vid Oxford, en tjänst som väckte vissa frågetecken när det framkom att den finansieras från Qatar. Efter anklagelserna i oktober förra året pausade universitetet i Oxford samarbetet med Tariq Ramadan i väntan på att juridiken ska ha sin gång. I veckan rapporterade franska medier att Qatar, där Tariq Ramadan har ett boende och tillbringar mycket tid, inofficiellt har förklarat honom som persona non grata och bett honom att aldrig mer sätta sin fot i emiratet.

”Mindre jordbävning”

I Frankrike har en rad offentliga personer inom både politik och näringsliv anklagats för sexuella övergrepp under höstens Metoo-rörelse, och flera har tvingats bort från sina positioner.

Utöver den könspolitiska aspekten har affären kring Tariq Ramadan också väckt en religionskulturell debatt. Anklagelserna mot Ramadan har satt ljuset på den emellanåt ansträngda relationen mellan islam och den sekulära franska staten.

– Om anklagelserna visar sig stämma innebär det en mindre jordbävning, muslimska ledare bygger en stor del av sin filosofi på ärlighet och renhet. Man får förstå att vissa försöker hitta ursäkter och ropa på komplott och lögner, säger den muslimske sociologen Omero Marongiu-Perria, till Le Monde.

Tariq Ramadan har anmält Henda Ayari för förtal, men hans aktivitet på sociala medier har blivit alltmer sporadisk på slutet.

I onsdags frihetsberövades han och efter förhör dagen därpå startades en juridisk utredning mot honom i Paris. Enligt Le Parisien kan en fällande dom mot Ramadan ge 20 års fängelse.