USA terrorklassar Nordiska motståndsrörelsen

TT

Publicerad 2024-06-14

USA terrorklassar den nazistiska organisationen NMR. Arkivbild.

USA:s utrikesdepartement terrorlistar den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Tre högt uppsatta personer i organisationen klassas därtill som ”globala terrorister”.

Det amerikanska utrikesdepartementet skriver bland annat att medlemmar i NMR genomfört våldsamma attacker mot politiska motståndare, demonstranter och journalister.

”NRM:s medlemmar har också vidtagit åtgärder för att samla in och förbereda vapen och explosiva ämnen, bland annat för gruppens räkning och för att främja dess mål”, uppger den amerikanska myndigheten på sin hemsida.

Klassas som terrorister

Tre personer som tillhör NMR:s toppskikt får därtill benämningen SDGT, ungefär ”global terrorist”. Det rör sig om Fredrik Vejdeland, Pär Öberg och Robert Eklund.

Den svenska säkerhetspolisen uppger att den amerikanska terrorlistningen inte kommer att påverka myndighetens arbete.

– Vi kommer att fortsätta bedriva vår verksamhet på samma sätt. Oaktat beslutet håller vi oss till de klassificeringar som EU och FN gör, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

Det svenska utrikesdepartementet uppger för TT att svenska myndigheter fått information om terrorlistningen i förväg.

”Vi och USA delar bilden av att detta är allvarliga hot. Men till skillnad från USA har Sverige inget eget system med 'terrorlistning'. Däremot har EU en terroristlista som också gäller i Sverige. Där återfinns till exempel PKK och andra grupper”, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i ett skriftligt uttalande till TT.

”Nära dialog”

USA:s beslut kommer enligt Billström att ”analyseras noggrant”.

”Vi ska också ha en nära dialog om detta med våra egna myndigheter. Regeringen avser också att informera om de här frågorna på EU-nivå, där det redan pågår en diskussion om hur Europas länder bättre ska skydda sig mot olika extremister”, skriver han i samma mejlsvar.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) uppger för TT att regeringen ser över möjligheten att begränsa föreningsfriheten för kriminella organisationer.

”En sådan möjlighet skulle kunna träffa till exempel nazistiska, eller andra extrema, sammanslutningar som begår brott”, säger Strömmer i en skriftlig kommentar.