18-åringens mordbeslut på Malmö latinskola: Hon fick mig att tveka

Uppdaterad 2022-03-31 | Publicerad 2022-03-30

Den misstänkte dubbelmördaren på Malmö latinskola blev påkommen med vapen i hand av en lärare. Tio minuter senare attackerade han henne.

Enligt Aftonbladets uppgifter har han själv berättat för polisen att han tvekade innan dådet.

Skälet var att han tyckte om läraren.

Den 18-åriga eleven gick in genom en av entréerna på Malmö latinskola klockan 16.55.

Delar av dådet fastnade på flera av skolans övervakningskameror.

Mannen var mörkt klädd, bar keps och hade en ryggsäck i ena handen när han gick upp för trappan till den tredje våningen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Han gick genom korridoren där flera personer befann sig och vidare in på en toalett, enligt uppgifter.

”Tyckte om henne”

Mannen ska själv ha berättat för polis att en kvinnlig lärare han kände igen öppnade dörren och upptäckte honom. Enligt uppgifterna ska hon genast ha stängt dörren och gått in på toaletten bredvid.

Då ska mannen ha beslutat sig för att genomföra dådet eftersom läraren redan hade sett att han var beväpnad.

Till poliserna ska 18-åringen ha sagt att han tvekade lite innan han utförde dådet, eftersom han tyckte om läraren i fråga, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Övervakningskameror uppges visa att mannen befann sig inne på toaletten i över tio minuter. Sedan gick han ut och ställde sig utanför toalettdörren bredvid – och väntade på att den skulle öppnas av läraren han mött tidigare.

Enligt 18-åringens advokat ångrar han dådet.

Attackerade med yxa

När hon kom ut gick eleven till attack mot henne med ett föremål, som utifrån övervakningsfilmen beskrivits att se ut som en yxa. Han ska ha slagit och huggit läraren upprepade gånger.

18-åringen larmade själv polisen efter dådet. 25 minuter efter att mannen gått in i skolan greps han av polis på våning tre.

Han har erkänt båda morden på lärarna. Enligt advokaten har han uppgett ett motiv och gett en tydlig bild i förhör om vad som hänt.

– Han ångrar hela situationen, det han har försatt de här kvinnorna i, det han satt sig själv i och hur det drabbat familjerna. Han ångrar hela skeendet, har advokat Anders Elison tidigare sagt till Aftonbladet.

Nya förhör hölls under tisdagen

Advokat Elison bekräftar för Aftonbladet att polisen har hållit nya förhör med 18-åringen under tisdagen.

I ett mejl uppger han att det inte finns något nytt att säga utanför sekretessen vad gäller 18-åringens motiv bakom skolattacken.