Två befäl utreds för sexuellt ofredande

Linnéa Wannefors/TT

Publicerad 2022-01-21

Händelserna ska ha ägt rum vid ett skjutfält utanför Enköping under hösten. Arkivbild.

Åklagare har inlett en förundersökning angående händelserna vid Ledningsregementet i Enköping. Det rör sig bland annat om två fall av sexuellt ofredande riktat mot värnpliktiga, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

520 soldater blev i december hemskickade från ledningsregementet i Enköping efter larm om kränkningar. Nu har en förundersökning angående flera av händelserna inletts, bland annat har tre befäl polisanmälts varav två av dem för sexuellt ofredande riktat mot värnpliktiga, rapporterar Ekot.

Händelserna ska ha ägt rum under hösten vid ett skjutfält utanför Enköping och enligt anmälan som Sveriges Radio tagit del ska ett befäl ha gett order till ett annat befäl att utföra en handling mot de värnpliktiga.

– Person två utför någonting på ett antal värnpliktiga, men mer i detalj än så går inte att beskriva just nu eftersom det inte hållits några förhör, säger kammaråklagare Thomas Forsberg till Ekot.

Ledningsregementet i Enköping vill inte kommentera hur befälen ställer sig till anklagelserna och polisen ska ännu inte ha hållit några förhör.