SJ ställer in tåg inför jul

Facket kräver åtgärder: ”Ohållbar situation”

Publicerad 2021-12-20

SJ ställer in närmare 30 tåg om dagen fram till julafton.

Anledningen är personalbrist och sjukskrivningar, enligt SJ.

– Vi beklagar att vi inte kunnat leverera, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

SJ tvingas ställa in flera avgångar under veckan som kommer. Totalt är det ungefär 30 avgångar som ställs in varje dag fram till torsdag, vilket Expressen var först med att rapportera om.

Det är framför allt tågen mellan Stockholm och Göteborg, Malmö och Uppsala och Linköping-Gävle som påverkas.

Senast i dag ska resenärer få reda på om deras tåg har ställts in.

– Alla som har en bokad resa har vi kontaktat de senaste dagarna, med detaljinformation om vad som gäller, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Enligt Tobbe Lundell kommer alla resenärer som drabbas av de inställda avgångarna kunna omboka sina resor eller erbjudas ersättning för de inställda resorna.

– Man har antingen möjlighet att boka om eller boka av. Det är olika alternativ för olika avgångar, fortsätter han.

Skulle fira jul i Malmö – tåget ställdes in

Peter Lindvall är en av många resenärer som drabbats av de inställda avgångarna. På onsdag skulle han ta tåget från Stockholm till Malmö för att fira jul, men igår meddelade SJ att hans tåg ställts in.

– Jag fick veta det igår eftermiddag via appen. Det meddelades bara att tåget ställts in, men det fanns ingen mer information än så. Man har inte heller sett till att fixa någon annan lösning för oss som fått resan inställd, säger han.

När han försökte boka om sin resa såg han att alla andra avgångar var fullbokade.

– Nu måste jag ställa om och hitta andra sätt att ta mig till Malmö. Det kommer säkert lösa sig, men jag tycker det är dåligt att de meddelar det på det här sättet, utan att ge en anvisning om alternativ eller saklig förklaring till varför det är inställt. Det finns säkert skäl, men man vill ju veta varför, fortsätter han.

Ställde in avgångar under hösten

Inställda avgångar och försenade tåg har varit ett återkommande problem för SJ under hösten. Anledningen till de inställda avgångarna ska då ha varit ett nytt planeringssystem som inte fungerade som det ska, enligt Tobbe Lundell.

– Vi gick in med ett nytt planeringssystem vilket gav oss stora problem. Det var dåligt fungerande scheman och då uppstod något som vi kallar personalbrist. Det var ineffektiva scheman och personalen var inte där de skulle vara på grund av planeringssystemet, säger Tobbe Lundell.

Men de tidigare problemen ska nu vara åtgärdade, fortsätter han. Istället är det sjukskrivningar som ligger bakom de inställda avgångarna fram till julafton.

– Precis som många andra delar av samhället lider också vi av höga sjukskrivningstal. Sjukskrivningarna ökade i samband med de nya covidåtgärderna, säger Tobbe Lundell.

Han säger också att SJ ska rekrytera lokförare och tågvärdar för att åtgärda bristen på personal.

Väldigt många personer har fått sina resor inställda nu inför jul. Vad vill ni säga till de som drabbats av det här?

– Just nu är intresset jättestort för att resa inför jul och det är oerhört beklagligt att många påverkas av det här. Det vill vi verkligen be om ursäkt för, och vi beklagar att vi inte kunnat leverera, säger Tobbe Lundell.

Facket: Schemaproblemen måste åtgärdas snarast

Martin Alnebring, förtroendevald för fackförbundet Seko och facklig representant på SJ, beskriver en svår arbetssituation för SJ:s personal med hög arbetsbelastning som delvis orsakats på grund av det nya planeringssystemet. 

– Jag kan inte se varför folk är sjukskrivna, men jag är övertygad om att schemasituationen är en bidragande faktor till att sjuktalen ökar just nu, säger han, och fortsätter:

– Våra medlemmar behöver ett schema som de kan lita på. De måste få möjlighet till att ha en fritid och ett privatliv, och ett schema som de kan lita på. Som det ser ut nu är det korta viloperioder mellan arbetspassen och kort framförhållning. De måste få veta i tid hur de ska jobba. 

Han fortsätter och säger att det i nuläget är långa arbetspass i kombination med att man börjar jobba tidigt på morgonen. 

– Vi vill att våra medlemmar ska kunna planera sitt liv och få möjlighet till återhämtning. Situationen är ohållbar och det måste åtgärdas snarast. 

Följ ämnen i artikeln