Nya vänner för Andersson i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2021-12-14

Efter åren med Bruno, Pierre och Paschal är det nu Sanna, Mette och Mario som gäller för Magdalena Anderssons umgänge i EU.

Men tyske Olaf Scholz får hon fortsatt sällskap av i Bryssel.

Veckans EU-toppmöte är den nya statsministerns första sedan hon ersatte Stefan Löfven som både regeringschef och partiledare för Socialdemokraterna.

Ändå är hon inte färskast i gänget. Förutom Sverige har även Tyskland, Österrike, Tjeckien och Bulgarien fått nya ledare sedan det senaste EU-toppmötet i oktober, även om inte alla nykomlingar ännu hunnit tillträda.

Som finansminister var Andersson en av dem som suttit längst på sin post i EU. Det gör också att hon kan känna igen flera av sina nya kollegor från tidigare sammanhang.

Framför allt får hon fortsatt mötas med tyske Olaf Scholz, som suttit som finansminister sedan början av 2018 och nu också tar plats bland regeringscheferna.

Sanna är yngst

Även premiärministrarna i Belgien och Slovakien – Alexander De Croo och Eduard Heger – har varit finansministrar parallellt med Andersson. Italiens premiärminister Mario Draghi deltog dessutom under många finansmöten under sin långa tid som chef för EU:s centralbank, ECB.

Bland de nordiska ledarna i EU blir 54-åriga Andersson färskast, men äldst. Både Finlands Sanna Marin (född 1985) och Danmarks Mette Frederiksen (född 1977) har suttit på sina poster sedan 2019, samtidigt som båda tillhör de yngsta regeringscheferna i EU. Marin är allra yngst bland toppmötesdeltagarna, medan Cyperns president Nicos Anastasiades (född 1946) är den äldste.

Sedan Angela Merkel slutat som tysk förbundskansler är nu Ungerns premiärminister Viktor Orbán och nederländske Mark Rutte de ledare som suttit längst i kretsen: båda sedan 2010.

Öst och corona

Veckans toppmöte inleds under onsdagen då EU-ledarna träffar sina kollegor från EU:s östliga partnerskap: presidenterna i Azerbajdzjan, Moldavien och Ukraina samt premiärministrarna från Armenien och Georgien.

På torsdag hålls sedan ordinarie EU-toppmöte med bland annat coronaläget, energipriserna och säkerhetssamarbetet på dagordningen. Stort utrymme väntas även för utrikesfrågorna, inte minst när det gäller utvecklingen i Belarus och spänningarna kring gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Dessutom ska ett särskilt toppmöte hållas om det ekonomiska läget i eurozonen.

Fotnot: De finansministrar som omnämns med förnamn i textens inledning är franske Bruno Le Maire, Luxemburgs Pierre Gramegna och Paschal Donohoe från Irland.