Andrew Cuomo avgår efter sexanklagelserna

Uppdaterad 2021-08-11 | Publicerad 2021-08-10

New Yorks guvernör Andrew Cuomo avgår.

Beskedet kommer efter att totalt elva kvinnor har anklagat politikern för sexuella trakasserier.

– Jag har inte insett att gränserna förflyttats – det borde jag gjort, säger Cuomo i ett direktsänt tal.

Andrew Cuomo, 63, säger att han tar ”fullt ansvar” för sina handlingar och medger att han ”varit för närgången” mot människor.

Han säger att hans sinne för humor kan uppfattas som okänsligt. Att det kommer naturligt för honom att krama och pussa personer i sin närhet – både män och kvinnor.

– Jag har inte insett att gränserna har förflyttats. Det har skett i skifte i generationer och kulturer som jag inte har tagit till mig – det borde jag ha gjort. Det finns inga ursäkter, säger han.

Tog på kvinna under bröllop

Under våren har flera kvinnor, en efter en, trätt fram och anklagat guvernören för sexuella trakasserier. Flera är tidigare medarbetare. En kvinna har berättat att han stack in handen innanför hennes blus. Enligt ett annat vittnesmål har Cuomo tafsat på en kvinna och försökt kyssa henne på ett bröllop.

Förra veckan presenterade New Yorks chefsåklagare Letitia James en oberoende utredning av guvernören. Utredningen slog fast att Cuomo trakasserat elva kvinnor, och med det brutit mot federal lagstiftning.

Biden har krävt avgång

Cuomo har hela tiden nekat till anklagelserna. Men nu ber han om ursäkt till kvinnorna, som han säger att han “verkligen kränkt”.

President Joe Biden har tidigare uppmanat guvernören att avgå.

Andrew Cuomo har varit guvernör sedan 2011. Under början av pandemin var en av USA:s mest beundrade politiker. Han omnämndes som en möjlig presidentkandidat för Demokraterna.

Om 14 dagar avgår han. Guvernörsposten kommer att tas över att Kathy Hochul. Det är första gången någonsin New York får en kvinnlig guvernör.

Andrew Cuomo under presskonferensen i New York idag då han meddelade att han har sagt upp sig på grund av anklagelserna om sexuella trakasserier. Beskedet kommer endast ett år efter att han tokhyllats i hela USA nationellt för sitt ledarskap under de mörkaste pandemitiden.