Flicka inspärrad och torterad med ättika – föräldrarna häktade

Publicerad 2023-04-03

Flickan bor nu på sjukhuset i Lund.

Den sjuåriga flickan var döende när hon kom in till akuten i julas.

Hon hade förgiftats med frätande ättika, var undernärd och hade omfattande skador på kroppen, skriver Sydsvenskan.

Föräldrarna är nu häktade för flera brott, uppger tidningen.

Fallet med flickan, som är hemmahörande i Eslövs kommun, avslöjas av Sydsvenskan. Tidningen skriver att det omgärdas av stark sekretess och att inblandade myndigheter beskriver det som känsligt och komplicerat.

Flickan togs till sjukhuset i Lund natten mot julafton förra året och hamnade på barnintensiven.

Hon hade fått i sig frätande ättika och beskrevs som döende med både hjärt- och leversvikt. Hon hade blåmärken och sårskador på kroppen. Enligt handlingar som Sydsvenskan läst är hon undernärd, vanvårdad och ”luktar skarpt”.

Läkarna konstaterade också att hon hade skador i underlivet och enligt tidningen upptäcktes gamla frakturer som kan ha fått läka utan hjälp från sjukvården.

Fick magsäcken bortopererad

Flickans tillstånd är nu stabilt, men hon uppges ha fått men för livet. Enligt Sydsvenskan har hennes magsäck opererats bort och läkarna uppger att hon aldrig mer kan äta fast föda.

Sjuåringens föräldrar är häktade och misstänks för synnerligen grov misshandel och olaga frihetsberövande, skriver tidningen. Flickan misstänks ha hållits inspärrad och ha blivit misshandlad i flera år. Hon ska också ha isolerats från sina syskon.

– Det verkar som att just det här barnet i familjen har blivit utsatt. Det funderar vi mycket på, varför det är så. Vi har inga belägg för att syskonen har blivit utsatta för något brottsligt, säger kammaråklagare Ingegerd Jigin, som leder förundersökningen, till Sydsvenskan.

Flickan var döende när hon kom till sjukhuset i Lund.

Föräldrarna nekar

Föräldrarna, som nekar till brottsmisstankarna, är häktade med fulla restriktioner. Det betyder att de inte får ha kontakt med omvärlden.

I början av mars gjordes dock ett undantag. Då medverkade de via videolänk när socialtjänstens beslut att omhänderta deras övriga barn togs upp i förvaltningsdomstolen. Under förhandlingen framkom, enligt Sydsvenskan, att mamman missbrukar amfetamin och läkemedel.

Båda föräldrarna sa också till rätten att det vore bäst om sjuåringen inte bor kvar hos familjen. De uppgav att hon har en hjärnskada, ett påstående som dock saknar stöd i polisens och socialtjänstens utredningar.

– Det är hemskt mot flickan. De uppgifterna kommer bara från föräldrarna. Vi uppfattar det snarare som tvärtom, det är en kvick och klartänkt liten tjej, säger Ingegerd Jigin till tidningens reporter.

Åklagaren: Inga orosanmälningar

Enligt åklagaren misstänks flickan ha varit inlåst i sitt hem. Hur länge är oklart. Nu utreds alla eventuella kontakter med omvärlden de senaste åren. Ingegerd Jigin säger att bilden inte är klar och beskriver ärendet som ”riktigt hemskt”.

Polisen och socialen kartlägger hur flickans närvaro i skolan har sett ut. Hon började i förskoleklass i höstas, men Ingegerd Jigin uppger att inga orosanmälningar har kommit in. Enligt åklagarens bedömning kan sjuåringen därför inte ha visat några tecken i skolan på det som senare skulle upptäckas på sjukhuset.

Flickan bor nu på sjukhuset och har ständigt sällskap av socialtjänstens personal. Tillsammans med dem får hon göra utflykter och gå i affärer. Hon har aldrig pratat om sina föräldrar eller uttryckt att hon vill komma hem.

Enligt Sydsvenskan har hon vid ett tillfälle på sjukhuset sagt:

– Nu har jag det bra, nu när jag är med er.

Följ ämnen i artikeln