Tove ströps till döds – båda kvinnorna åtalas

Publicerad 2023-03-17

Båda de unga kvinnorna som suttit häktade åtalas nu för mordet på Tove, 21.

Enligt åklagaren ströp de Tove till döds.

Den 20-åriga kvinnan ska sedan ha tänt eld på hennes kropp – och återvänt till platsen och gjort det en gång till.

Åtalet väcks på dagen fem månader efter 21-åringens försvinnande. Både 18-åringen och 20-åringen åtalas för mord och brott mot griftefriden.

– Utredningen talar för att den avlidna 21-åringen och den misstänkta 20-åringen haft en konfliktfylld relation, men något närmare motiv har inte kunnat klarläggas, säger senior åklagare Adam Rullman i ett pressmeddelande.

Båda kvinnorna har tidigare uppgett att de flyttat Toves kropp efter att hon dött. 20-åringen har sagt att Tove dog i samband med en misshandelssituation som uppstod mellan dem. Hon har också sagt att hon därefter fått panik och gömt kroppen.

Tände eld – två gånger

Men enligt åtalet har kvinnorna tillsammans dödat Tove genom att kväva henne. 20-åringen har suttit på Tove och tagit strypgrepp på henne samtidigt som 18-åringen har hållit fast hennes armar.

Enligt åklagare har kvinnorna agerat gemensamt och i samförstånd.

De två har sedan tagit Toves kropp till det skogsområde där hon senare hittades död. Där har den 20-åriga kvinnan tänt eld på hennes kropp. Enligt åtalet har hon återvänt senare samma dygn och hällt brandfarlig vätska på kroppen och tänt eld på den en gång till.

20-åringen erkänner brott mot griftefriden men nekar till mordanklagelserna.

– Min klient erkänner att hon varit i ett bråk med målsägande. Efter att målsägande tagit ett strypgrepp om hennes hals har hon tagit ett kort strypgrepp på henne, säger hennes advokat Clea Sangborn.

Enligt Sangborn bör hon inte dömas för mord.

– Dels då greppet i sig inte kan orsaka dödsfallet och att hon saknat uppsåt att döda målsägande.

Åklagaren menar att brottet är särskilt grovt då kroppen skadades svårt av branden och då syftet varit att dölja brottet och försvåra brottsutredningen.

Den 20-åriga kvinnan åtalas också för skadegörelse för en händelse i januari förra året. Då ska hon ha tänt eld på en fasad till en fastighet där Tove vid tillfället befann sig.

Försvann efter utekväll

Det var den 16 oktober som 21-åriga Tove anmäldes som försvunnen efter en utekväll i Vetlanda.

Redan en dag senare greps 18- och 20-åringen misstänkta för människorov. En stor sökinsats drog samtidigt igång för att hitta Tove.

Ingen av kvinnorna uppgav var Tove befann sig efter att de frihetsberövats.

Omkring två veckor senare, i början av november, hittades Toves kropp i ett skogsområde utanför Vetlanda.

18-åringen har uppgett att hon hjälpt till att gömma kroppen, tillsammans med 20-åringen.

Minnesplats för Tove i Vetlanda.