Berusad väktare öppnade inte skyddsrum - tre dog i Kiev

Publicerad 2023-06-01

För artonde natten sedan början av maj attackerades Kiev natten mot torsdagen.

Två kvinnor och en 9-årig flicka dog i nattens anfall när de inte kom in i ett låst skyddsrum på ett barnsjukhus.

Väktaren som skulle ha öppnat bombskyddet var berusad och sov.

Bara sedan i söndags har ryska armén attackerat Ukrainas huvudstad Kiev fem gånger.

• Under natten mot torsdagen träffades bland annat två skolor och ett barnsjukhus i Kiev av bombsplitter. Två kvinnor och en 9-årig flicka dog i nattens anfall, rapporterar nyhetssajten Nastojasjeje Vremja.

De dog när de försökte ta sig ner i det låsta skyddsrummet på barnsjukhuset där de befann sig. Väktaren som skulle ha öppnat upp skyddsrummet var berusad och sov på arbetstid. Han skadades själv och är nu anhållen, rapporterar tidningen Meduza.

• Natten mot tisdagen skickades 31 iranska Shahed-drönare – varav 29 sköts ner – mot Kiev. Då dog en 33-årig kvinna och 13 personer skadades, enligt BBC.

• Vid lunchtid i måndags var elva ballistiska Iskander-raketer på väg mot mål i Kiev. Samtliga sköts ner av det ukrainska luftförsvaret, uppgav Jurij Ignat, talesman för Ukrainas luftförsvar. En kvinna dog av nedfallande splitter. Över 40 000 kievbor tog skydd i tunnelbanesystemet under anfallet på måndagen.

Tre personer, varav ett barn, dog i nattens anfall.

• Natten mot måndagen sköt det ukrainska luftförsvaret ner fler än 40 ryska drönare och raketer över Kiev. Ingen människa skadades, uppgav Sergej Popko, chef för Kievs krigsadministration.

• Natten mot söndagen drabbades Kiev av den kraftigaste ryska attacken sedan krigets början, när 54 Shahed-drönare skickades mot den ukrainska huvudstaden. 52 av drönarna sköts ner, rapporterade Deutsche Welle då. En 41-årig man och en 35-årig kvinna dog.

Totalt sedan början av maj har 17 nattliga anfall och ett anfall mitt på dagen drabbat Kiev, enligt BBC.

Men stämningen verkar ändå vara samlad i den ukrainska huvudstaden. Kievbon Stanislav säger till Aftonbladet:

– Ni kan ju föreställa er, med alla explosioner och hela denna situation, med alla ljud, så kan man inte sova alls. Jag är ganska säker på att de medvetet siktar på civila. Attackerna görs för att trötta ut ukrainarna, sprida panik, krossa vår motståndskraft.

Men Stanislav konstaterar att ryssarna inte har lyckats:

– Vi har inte bara hoppet kvar, utan en stark känsla av enhet och oövervinnlighet. Det är vad ukrainare är nu, efter mer än ett år av krig. Ukrainarna är mycket starkare och vi har inga tvivel om att vi kommer att segra, säger han till Aftonbladet.

Byggnad som blev förstörd av en drönare under natten till torsdag.

LÄS VIDARE