Privat 60-årsfest för Ulf Kristersson: ”Årets hemligaste”

Publicerad 2024-01-20

Aftonbladet kan avslöja att det just nu pågår en privat 60-årsfest för Ulf Kristersson i Sagerska palatset.

Bland de 60-70 gästerna märks bland andra tidigare M-ledaren Carl Bildt, artisten E-type och PR-profilen Micael Bindefeld.

– Det är årets hemligaste fest, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Tidigare i veckan skrev Aftonbladet om statsminister Ulf Kristerssons kommande 60-årsfest som kommer äga rum på onsdag på Rosenbad.

Över 350 personer väntas komma och Jenny Ryderstedt på regeringskansliets presstjänst skrev tidigare att det rör det sig om ”representanter för organisationer, partier, myndigheter, näringsliv samt personer som Ulf Kristersson träffat i sitt arbete och som gör viktiga insatser i samhället”.

”Årets hemligaste”

Nu kan Aftonbladet avslöja att det i detta nu pågår en privat 60-årsfest för statsministern i Sagerska palatset och dess representationsvåning.

– Det här är årets hemligaste fest, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Mellan 60-70 personer har enligt uppgifter blivit inbjudna till klockan 18 och bland dem väntas många kända personer, både politiker och artister.

Strax efter 18 anlände justitieminister Gunnar Strömmer, eventarrangören Micael Bindefeld och sambon Niklas Sigurdsson samt tidigare finansministern Anders Borg med sambon och artisten Dominika Peczynski. 

– Vi ska på kalas och fira att Ulf fyller 60 år. Vi har köpt en present, och det är en ljusstake, sa en uppsluppen Anders Borg som delade sitt bästa minne med Ulf Kristersson:

– Det är att han blev statsminister, såklart.

”Ska inte på fest”

Tidigare statsministern tillika M-ledaren Carl Bild anlände med hustrun Anna Maria Corazza Bildt. Han var dock fåordig om kvällen, och vill absolut inte kalla det för fest. 

– Jag ska inte på fest, jag ska på mottagning, sa han och ville inte heller avslöja vad det låg i presentpåsen. 

L-ledaren Johan Pehrson var också på plats med sambon Marie Brodin och var skämtsam när såväl aftonen som presenten kom på tal. 

– Vi tänkte fira statsministern lite ikväll, han har ju fyllt jämnt. Han är mycket äldre än vad jag är, men det märks ju inte. Det blir lite gott att dricka i present, det kan ju han behöva. Det blir något starkt. 

Johan Pehrson, partiledare (L) och partnern Marie Brodin.

Bland de sista att anlända till festen var Martin ”E-Type” Eriksson och hustrun Melinda Jacobs som hade med sig lilla dottern Izadora som låg i en barnvagn. 

Plockmat och dryck

Det bjuds enligt uppgift inte på någon sittande middag under kvällen, istället satsar Ulf Kristersson på ett festmingel och gästerna få njuta av diverse plockmat och tillhörande dryck.

Aftonbladet har varit i kontakt med Ulf Kristerssons pressekreterare Susanna Silverskiöld.

”Det är ett privat firande av statsministern med anledning av hans 60-årsdag. I övrigt har jag inga kommentarer”, skriver hon i ett meddelande och svarar samtidigt på frågan om tillställningen betalas ur egen fick av statsministern:

”Precis, det är en privat tillställning”. 

Notan

Mottagningen på onsdag betalas dock av regeringskansliet. Men vad notan landar på vill de inte avslöja, dock väntas den ligga på ungefär samma nivå som liknande mottagningar.

”Kostnaden bärs av regeringskansliet då mottagningen äger rum inom ramen för rollen som statsminister”, skrev Jenny Ryderstedt på regeringskansliets presstjänst till Aftonbladet tidigare i veckan.

Statsminister Ulf Kristersson (M) intervjuas inför sin 60-årsdag.

”En dröm”

Ulf Kristersson, som fyllde 60 år den 29 december, inledde det storslagna firandet redan runt jul då han tillsammans med familjen åkte till Sydamerika.

– Vår familj är väldigt mycket för resande och i många år har vi pratat om Sydamerika då ingen av oss har varit där. Det var en dröm som min handlingskraftiga fru bestämde sig för skulle genomföras. Så det är en gemensam födelsedagspresent. Vi blir borta totalt 10 dagar, sa han innan avfärd till Aftonbladet.

Resan blev starkt kritiserad av flera personer inom Moderaterna som menade att det var fel timing att åka iväg med tanke om läget i omvärlden och moderaternas dalande siffror. 

Men Ulf Kristersson tog kritiken med ro. 

– Jag är borta från regeringssammanträden, men inte på andra sätt. Jag är alltid i tjänst, så det har ingen betydelse. Det är klart det går att vara borta fysiskt i drygt en vecka utan att det är något problem. Det är ingen fara. Men händer det något så åker jag hem igen.

Arkivbild. Statsministerbostaden Sagerska huset i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln