Sexanklagelser kan fälla republikanernas favorit

”Han förde upp sin hand under kjolen”

Monica Lewinsky förstörde Bill Clintons presidentkarriär.

Nu är en kvinna på väg att sätta krokben för republikanernas nya gunstling, Herman Cain, redan innan han hunnit bli nominerad.

Sharon Bialek är den första av fyra kvinnor som öppet träder fram med sina anklagelser.

Cain leder trots sexanklagelser

Medan Italiens Berlusconi kan tillåta sig nästan vilka amorösa utsvävningar som helst så går sexskandaler och presidentval inte särskilt bra ihop i USA.

Därför ser det illa ut för Herman Cain som just nu leder det republikanska racet i opinionsmätningarna. På en dryg vecka har den tidigare så fasta marken under hans fötter börjat ge vika. Nu återstår det bara att se hur djupt han faller.

Cain är affärsman och radio talkshow-värd från Georgia.

Sedan han vann ett inofficiellt provval i Florida tidigare under hösten så har han seglat upp som ny favorit till att bli republikanernas kandidat i presidentvalet nästa år. De flesta utmanare till ständige favoriten Mitt Romney har rusat upp till tätpositionen för att snabbt rasa ihop som en pannkaka.

Cain har lyckats hålla sig kvar. Fram till nu.

Anonyma

När de första avslöjandena om att Cain sexuellt trakasserat kvinnor kom för en dryg vecka sedan var kvinnorna anonyma. Cain verkade rida ut stormen. Särskilt som anklagelserna låg långt tillbaka i tiden.

Spelplanen förändrades radikalt när Sharon Bialek i går framträdde vid en presskonferens i New York.

Hon bad 1997 Herman Cain, som hon tidigare arbetat ihop med, om hjälp med att hitta ett nytt jobb. Han var då chef för USA:s Nationella restaurangförening. Han bjöd ut henne på restaurang i Washington efter att först ha sett till att uppgradera hennes hotellrum till en svit. Vilket han berättade under middagen.

Efter måltiden skulle han köra henne till hotellet men stoppade, enligt Bialeks version, handen under hennes kjol och förde den mot hennes kön. Han försökte också föra hennes huvud mot sitt skrev.

Besvärande

Bialek säger att hon protesterade och påpekade att hon hade en pojkvän.

Varpå Cain ska ha svarat.

– Men du vill väl ha ett jobb, eller hur?

Den senaste anklagelsen är mycket besvärande för Cain. Han hävdar visserligen att anklagelserna är falska men har hittills vägrat att i detalj bemöta dem. Istället försöker han försvara sig med att han på sina olika chefsjobb omöjligt kan komma ihåg alla kvinnliga anställda som han "skojat med".

Inte precis det svar man förväntar sig av en kandidat som försöker sälja sig som en familjeman med strikt traditionella, konservativa värderingar.

Kan kvinnorna vara köpta av en motståndare eller av demokraterna som vill diskreditera honom?

Absolut. Dirty tricks är inget nytt i amerikansk politik.

Men nu när det finns en kvinna som framträder öppet med en konkret historia så är det svårare att bara slå bort som smutskastning.

Friades

Minns hur länge Bill Clinton lyckades slingra sig undan sina otrohetsaffärer tack vare sin position. Men med Jennifer Flowers och Monica Lewinsky tog det stopp.

Clinton ställdes inför riksrätt för att under ed ha ljugit om sin affär med Lewinsky. Han friades visserligen men hela hans återstående presidentskap förgiftades av otrohetsaffärerna.

Jag har svårt att tro att republikanerna vill riskera något liknande med deras kandidat 2012. Så om inte Cain på ett väldigt klart och tydligt sätt kan tillbakavisa anklagelserna är han troligen körd som kandidat.