S och SD lockar fler medlemmar - men M tappar

Publicerad 2014-01-08

2013 blev ett positivt medlemsår för flera av riksdagens partier, visar Aftonbladets genomgång.

Kampanjer och dörrknackning ser ut att ha gett resultat.

– Vi ser vår bästa siffra ett icke-valår sedan 1993, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Flera av riksdagens partier har gjort bokslut över 2013. För några visar resultatet ett rejält plus i medlemsstocken. Alla är dock inte färdiga med sina analyser och därför finns inte alla siffror tillgängliga.

Bland dem som hunnit gå genom sina listor finns Socialdemokraterna. Där ser man i dag den bästa tillströmningen av nya medlemmar ett icke-valår sedan 1993.

– Vi är stolta men inte nöjda. 2013 har vi haft en bättre medlemstillströmning än 2009, 2005, 2001 och 1997 som också var år före valår. Det känns jättekul, säger Carin Jämtin (S).

Aktivt arbete för att värva

Partiet lockade 9 336 nya medlemmar i fjol och har nu ett totalt antal på 97 396 personer.

Enligt partisekreteraren är det framförallt ett mer aktivt arbete för att värva nya som ligger bakom uppgången.

– Vi har varit ute väldigt mycket på gator och torg och haft stort fokus på dörrknackning. Då kommer folk på att de vill bli medlemmar och vi kommer ihåg att fråga dem, säger Jämtin.

Men också hos Sverigedemokraterna är stämningen munter. Partiet uppger att man ökat med 51 procent sedan 2012, till 11 876 medlemmar totalt.

– Det är mycket glädjande. Jag är övertygad om att medlemsantalet kommer att fortsätta öka när vi nu går in i supervalåret 2014. Det är också min förhoppning att vi får fler kvinnliga medlemmar och på sikt jämnar ut skillnaden som i dag finns, säger partisekreteraren Björn Söder (SD).

Moderaterna tappar

Men det finns också partier som tappar. Statsminister Fredrik Reinfeldts Moderaterna har förlorat drygt 1200 personer på ett år och har i dag 39 998 medlemmar.

Partisekreteraren Kent Persson betecknar dock nivån som "stabil" och lyfter dessutom fram ungdomsförbundets utveckling.

– Det är ungefär den här nivån vi haft sedan 2008 och framåt, vi har en stabil medlemssiffra. Det som är glädjande är att MUF ökar sitt medlemsantal och det är viktigt i och med att det är där vi har framtidens förtroendevalda, säger han.

– Det som är viktigt är att se saker över tid. I dag är vi fler moderater än någonsin som genomför vår politik.

KD backar

Även KD backar med drygt 500 medlemmar till 20 481.

Statsvetarprofessor Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet menar att partierna kan vara på väg att vända de senaste årens negativa trend. Men lyfter samtidigt ett varningens finger.

– Det kan vara en tillfällig uppgång i en nedåtgående trend, säger han.

Men om det är ett ökat politiskt engagemang som nu kan skönjas så tror Hinnfors att förklaringen är större aktivitet hos de politiska företrädarna.

– Värvningskampanjer kan ge stora resultat. Det har skett tidigare, bland annat i England där de konservativa lyckades öka sitt medlemsantal fler år i rad.