”Bra försök, men det håller inte”

Publicerad 2014-03-03

Kriminologen Jerzy Sarnecki tror på livstids fängelse.

34-åringen kan inte dömas för mord om han inte haft uppsåt. Men det finns kryphål.

– Om man uppsåtligen försatt sig i det tillståndet, vilket han gjort genom att ta drogerna, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Den åtalade 34-åringen riskerar livstids fängelse. Men han och försvarsadvokaten Thomas Bodström vill få det till grovt vållande till annans död.

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki berättar att man inte kan dömas för mord eller dråp utan att ha haft ett uppsåt. Men rätten kan döma ut långa fängelsestraff.

– Om man uppsåtligen försatt sig i det tillståndet, vilket han gjort genom att ta drogerna, så spelar det ingen roll om man haft uppsåt eller inte, säger Jerzy Sarnecki.

"Inga långa straff"

Skulle 34-åringen dömas för grovt vållande till annans död skulle fängelsestraffet bli högst sex år. Men Jerzy Sarnecki tror att det mesta talar för att 34-åringen döms för mord och får ett långt straff.

– Det är inga långa straff medan straffen för mord och dråp är mycket långa. I det här fallet har två personer mördats på det här sättet och mot bakgrund av den diskussion som pågår, att regeringen vill skärpa straffen för mord och ha livstid som normalstraff, är jag beredd att satsa en liten slant på att han döms till livstid, säger Sarnecki.

Likheter med massmord

När Mattias Flink under alkoholrus sköt ihjäl sju personer och skadade tre dömdes han 1995 först till 14 års fängelse och sedan till livstid. Experter hade kommit fram till att han befunnit sig i "ett tillfälligt rusutlöst tillstånd av psykotisk karaktär", men det hjälpte honom inte.

– Han var höggradigt berusad ja, och därför skulle man kunna diskutera om han förstod vad han höll på med. Men just för att han försatt sig i den situationen kunde han dömas till livstid, säger Jerzy Sarnecki.