”Ammunitionen mest intressant”

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2006-11-21

Aftonbladets Lennart Håård svarar på frågorna om Mockfjärdsvapnet

Gårdagens fynd av det så kallade Mockfjärdsvapnet kastar nytt ljus över den 20 år gamla utredningen av mordet på Olof Palme.

Men vad betyder det egentligen?

Aftonbladets Lennart Håård har bevakat mordutredningen från allra första början och ger sin syn utifrån tre tänkbara scenarier.

Aftonbladets kriminalreporter Lennart Håård.

Tidigt stod det klart att den ammunition som användes när Olof Palme mördades 1986 var av samma typ som den som avlossades under ett rån mot posten i Mockfjärd 1983. Den så kallade Mockfjärdsrevolvern har därför varit ett av de mest eftersökta vapnen under Palmeutredningens 20-åriga historia. Mycket har talat för att vapnet hamnade i sjön direkt efter rånet. Men så länge vapnet varit borta har ingen med säkerhet vetat.

I går drogs vapnet upp ur en sjö i Dalarna och befinner sig nu på Statens Kriminaltekniska Laboratorium i Linköping för teknisk undersökning.

Frågan alla ställer sig är: Har vapnet något med mordet på Olof Palme att göra? Om inte - vad betyder då gårdagens fynd? Här redovisar vi tre tänkbara scenarier - med Lennart Håårds analys.

Vapnet slängdes i sjön 1983, plockades upp av Palmes mördare för att sedan åter kastas i sjön efter mordet.

Lennart Håård: Det verkar helt ologiskt att någon har gått ner i sjön, tagit upp vapnet, fört det till Stockholm, mördat Olof Palme och sedan kört det tillbaka i bil och slängt i det igen. Detta samtidigt som mördarjakten var i full gång. Det är ingen som tror att det kan ha gått till så. Därmed kan man avfärda Mockfjärdsvapnet från mordutredningen.

Ammunitionen togs ur vapnet innan det kastades i sjön, fördes till Stockholm och användes vid Palmemordet.

Lennart Håård: Det är det intressantaste som nu ska utredas. Vi vet att ammunitionen som användes vid Palmemordet kom ur samma ask som den ammunition som användes vid rånet i Mockfjärd. Men var är då resten av ammunitionen? Hur har ammunitionen från vapnet hamnat i Stockholm? Den är ovanlig i Sverige. Nu måste man göra en traditionell teknisk undersökning av vapnet och under tiden förhöra personerna från rånet i Mockfjärd igen. Frågan man måste ställa är hur kulorna från vapnet kom till Stockholm.

Mockfjärdsvapnet är, trots allt, samma vapen som användes vid Palmemordet - kommer mördaren att avslöjas då?

Lennart Håård: Nej, det ökar inte chanserna så mycket. Det är oerhört svårt att efter 20 år bevisa vem som höll i vapnet. Det kanske finns en mikroskopisk chans att man hittar fingeravtryck eller DNA, men chansen är inte särskilt stor.

Läs mer

Tidigare artiklar:

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln