Misstänkt Palmevapen överlämnat till polisen

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2006-11-21

Dykar-fyndet är Mockfjärdsrevolvern

Det är drygt tjugo år sedan statsminister Olof Palme mördades men fortfarande har inte mordgåtan lösts.

I natt lämnades en revolver över till polisen. En revolver som kan vara ett hett spår i utredningen, skriver tidningen Expressen.

Polisen bekräftade under förmiddagen att den upphittade revolvern är den så kallade Mockfjärdsvapnet.

Statsminister Olof Palme mördades 1986.

Mockfjärdsrevolvern är ett av de hetaste vapenspåren i utredningen om Palmemordet. Vapnet stals vid ett inbrott i Haparanda 1979 och användes senare bland annat vid ett rån mot ett postkontor i Mockfjärd 1983. Det har ansetts vara det vapen som kan ha använts vid mordet på Palme 1986.

Polisen har länge letat efter Mockfjärdsrevolvern och rånarna har många gånger hörts av polisen om vapnet. Palmegruppen har även gjort ett antal dykningar i olika sjöar i Borlängetrakten men utan resultat.

Men enligt tidningen Expressen hittades vapnet nu under natten, något som polisen bekfräftade under förmiddagen. I natt överlämnade tidningen Smith & Wesson-revolvern till polisen.

Det var efter ett tips till tidningen om att de tre Mockfjärdsrånarna hade dumpat revolvern i en viss sjö i Dalarna, som det misstänkta vapnet påträffades. Efter flera timmars dykning hittade tidningens dykare revolvern.

Intressant fynd

Palmegruppens chef Stig Edqvist bedömer fyndet som mycket intressant.

– Jag har själv varit med och letat vid den sjön, det stör mig lite, säger han till Expressen.

I natt låstes vapnet in hos rikskriminalen i Stockholm. Vapnet ska sedan vidare till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för vidare analys. Vapnet kommer att undersökas samt provskjutas om det är praktiskt möjligt.

Enligt Stig Edqvist finns det goda skäl till att Mockfjärdsrevolvern är intressant för Palmegruppen.

– Skälet är ju skjutningen inne på posten i samband med rånet. Isotopsammansättningen överensstämmer med mordkulan från Sveavägen.

Halv kula sparad

SKL:s vapenexpert Stefan Pettersson har på tisdagsmorgonen inte sett det misstänkta vapnet.

Kan man provskjuta ett vapen som legat så länge i vattnet?

- Innan man sett vapnet är det omöjligt att säga. Det har inträffat att man lyckats göra det men det har också hänt att det varit omöjligt att skjuta ett vapen som legat kort tid i vattnet.

- Det beror på hur sönderrostat det är.

Finns det något sätt att binda de kulor man har till vapnet om det inte går att avlossa ett skott?

- Om pipan är sönderrostad är det svårt.

Från det så kallade Mockfjärdsrånet finns en halv kula sparad. Ammunitionen i och tillverkningen av den är identisk med de kulor som användes vid Palmemordet. Kanske kan den bidra till att fastställa om det funna vapnet är rätt revolver.

- Men jag måste se vapnet och kulorna måste kunna bindas till vapnet. Magnum 357 är en allmänt spridd kaliber och även Smith&Wesson gjorde flera varianter.

Fakta / Palmemordet

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund, Simone Söderhjelm

Följ ämnen i artikeln