Hundratals döda i jordbävningar

Uppdaterad 2012-08-13 | Publicerad 2012-08-11

Två kraftiga jordskalv skakades nordvästra Iran i går.

Minst 250 människor uppges döda och över 2 000 ska ha skadats i skalven.

Nu har sökandet efter överlevande avslutats.

Det första skalvet inträffade i närheten av miljonstaden Tabriz och uppmätte 6,2 på richterskalan.

Byar är totalförstörda

Kort därefter kom tre efterskalv i samma område - det första uppmätte 6,0.

Enligt de första rapporterna har staden Tabriz ska ha klarat sig utan större materiella skador - däremot har flera byar i området drabbats svårt, skriver AFP.

En lokal guvernör, Ahmad Alireza Beigi, berättar för den statliga tv-kanalen att det är ännu är omöjligt att överblicka katastrofen - en annan myndighetsperson, Abbas Fallah, berättar för nyhetsbyrån Mehr att flera byar är totalförstörda och att invånarna nu desperat flyr från sina hem.

– 60 byar har förstörts och är i akut behov av hjälp. säger han.

Tusentals skadade skadade

Minst 250 personer dött och över 2 000 skadats.

Nu har sökandet efter överlevande avslutats. Alla de som tros ha överlevt har nu lokaliserats och räddats, skriver TT-AFP.

– Det finns inte längre några människor kvar att rädda från rasmassorna i byarna, och all nödvändig hjälp distribueras för närvarande, säger inrikesdepartementets ansvarige för räddningsaktioner, Hossein Ghadami, till AFP.

Ambassaden söker svenskar

Svenska ambassaden i Teheran vill nu komma i kontakt med svenska medborgare i området.

– Om du har kännedom om drabbade svenska medborgare, ber ambassaden dig att kontakta antingen Utrikesdepartementets jourtelefon eller ambassaden i Teheran, skriver ambassaden i ett pressmeddelande.

Iran har under de senaste åren drabbats av flera kraftiga jordbävningar. 2003 dödades 31 000 människor när en jordbävning med en magnitud på 6,6 drabbade den södra staden Bam.

Vet du något om drabbade svenska medborgare?

Ring UD:s jourtelefon: 08-405 50 05 eller Sveriges ambassad i Teheran: +98 21 2371 2200, eller mejla: ambassaden.teheran@foreign.ministry.se.