Demonstrationer i Kortedala

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2012-04-03

"Risken för våld finns"

Nationaldemokraterna har sökt tillstånd att hålla ett torgmöte i Kortedala på fredag.

Samtidigt planeras en motdemonstration och polisen har nu utlyst detta som en särskild händelse.

– Risken för våldsamheter finns, säger Mats Palmgren, operativ chef för polisområdet Storgöteborg.

Den 18 mars sparkades Carl-Eric Cedvander, 61, ner av ett ungdomsgäng på Kortedala torg.

Över två veckor har gått och 61-åringen kämpar fortfarande för sitt liv på sjukhus.

Sju pojkar är misstänkta för synnerligen grov misshandel och fyra av dem sitter häktade.

"Inga nazister i Kortedala"

Den brutala misshandeln har fått stor uppmärksamhet och väckt en debatt om det meningslösa våldet.

I onsdags samlades ett gäng ungdomar vid fontänen på torget för att visa sitt stöd för Carl-Eric Cedvander och sin motvilja mot det som hänt.

På fredag planerar Nationaldemokraterna att hålla ett torgmöte i Kortedala. De skriver på sin hemsida att de vill "protestera mot dagens mångkulturella samhällsexperiment."

Samtidigt har en Facebook-grupp startats som heter "Trygghet för alla – inga nazister i Kortedala". De planerar att hålla en motdemonstration samma dag.

De skriver på Facebook: "Eftersom de anhållna inte är några blonda blåögda ungdomar har nationaldemokraterna (ND) tagit tillfället i akt att sprida sin hat propaganda genom att försöka anordna ett torgmöte på lördag, en manifestation med ett budskap vars syfte är att splittra alla oss som vill leva tillsammans i ett tryggt samhälle."

Polisen medveten

Även Rättvisepartiet socialisterna planerar en demonstration under parollen “Stoppa nazisterna”, även de på långfredagen, en timme innan Nationaldemokraterna.

"Rättvisepartiet Socialisterna kommer hålla tal och musik på torget. Vi uppmanar alla att sluta upp med oss i kampen mot nazism och rasism, mot våld och ökade klassklyftor, för skola, vård och omsorg och upprustning av förorten", skriver de.

Nationaldemokraterna har sökt tillstånd för sitt torgmöte, och polisen ser i nuläget inga skäl till att inte bevilja deras önskan, så polisen är väl medvetna om vad som planeras i Kortedala på fredag.

"Människor med olika uppfattning"

De har nu utnämnt det hela som en särskild händelse.

– Det innebär att vi tar ett gemensamt grepp på detta med en särskild ledningsgrupp. Vi vet ännu inte vad för problematik vi kan komma att stå inför och det kommer gruppen att se närmre på, säger Mats Palmgren, operativ chef för polisområdet Storgöteborg.

Polisen planerar dock för att kunna ha en ordentlig beredskap på torget men hur den kommer att se ut vill de av säkerhetsskäl inte berätta.

– Man kan aldrig svara på innan om det kan komma att bli våldsamheter men den risken finns när människor med olika uppfattning möts. Vi ser även den risken med tanke på vad som skrivs på nätet, säger Palmgren.

Bertil Claesson, chef för polisen i Nordost, har tidigare sagt så här om stämningen i Kortedala.

– Vi känner även en oro att det ska gå åt andra hållet. Vi ser att rasistiska hemsidor skuldbelägger invandrare generellt efter det som hänt. Det gör mig arg och vi bevakar den utvecklingen noggrant. Manifestationer mot våld är bra, ett friskhetstecken. Men vi vill inte att det blir manifestationer för hat.

Åtal i fallet ska vara väckt den 13 april.

Följ ämnen i artikeln