Skeppsvrak avslöjar medeltida maktkamp

Uppdaterad 2012-08-19 | Publicerad 2012-06-18

Skeppet låg på grunt vatten utanför Karlskrona

I över 700 år har vraket legat på havets botten i Karlskrona skärgård.

Nu avslöjar analyser att skeppet använts vid medeltida plundringsräder.

– Det är en ruskigt spännande tidsmaskin, säger marinbiologen Lars Einarsson.

Redan som liten pojke hörde Jan Åke Andrén talas om det gamla skeppet, på bageriet som hans släkt drivit i generationer på Sturkö. Där samlades skärgårdsfolk som alla hade sagor och sägner att berätta.

Många år senare sätter han på sig dykutrustningen och simmar ner i det grunda vattnet ett par hundra meter ut från land. Det var den 18 april 2006, en dag som Jan Åke Andrén sent kommer att glömma.

"Euforisk känsla"

– Jag såg skeppets toppar och kölen i mitten tydligt. Det är en euforisk känsla att hitta något så gammalt, säger han.

Tillsammans med vännen Göran Johansson mätte han ut fyndplatsen med skidstavar och meddelade länsstyrelsen, som i sin tur skickade dit dykaren och marinbiologen Lars Einarsson. Han simmade ner och hämtade upp delar av vraket för analys.

– Jag kände på svavelvätelukten att det var gammalt. Jag gissade på 1500-tal men det visade sig ju vara ännu äldre. Det är anmärkningsvärt att vraket klarat sig så bra trots is och hårda vindar, säger han.

Plundringsfartyg

Årsringarna i träet avslöjar att skeppsvirket avverkats under den senare hälften av 1200-talet någonstans i trakten där det sjönk. Skeppets långsmala och grundgående konstruktion tyder på att det använts för plundring. Trots att vraket knappt är synligt, det mesta är täckt av sediment och slam, kan det bli en viktig pusselbit för att förstå områdets kulturhistoria.

– Det är ruskigt spännande att vi med hjälp av små trärester kan kartlägga historien. Den här typen av fartyg är stridsskepp som använts i en plundringsekonomi. Med våld eller hot om våld kunde starka maktgrupper på ett organiserat sätt tjäna pengar, säger Einarsson.

Dykförbud

Nu är det upp till Länsstyrelsen att besluta om vad som ska hända med skeppet. Troligen kommer det i första hand att införas ett dykförbud på platsen för att skydda det sköra vraket.

– Vi är helt enkelt rädda för plundrare. Vraket i sig har inget ekonomiskt värde men däremot har det ett omätligt vetenskapligt värde, säger Nils-Gustaf Nydolf på Länsstyrelsen i Blekinge.

I närheten av vrakfyndet finns en vikingatida bosättning som visar att platsen har varit strategiskt viktig. Där bodde personer med stor ekonomisk och social makt.

– Det handlar om stormän och maktstrider från medeltiden och i det sammanhanget är vraket ett väldigt spännande fynd, säger Nydolf.

Ovanligt fynd

Vrakfynd från 1200-talet är ovanliga och om man väljer att bärga vraket kan ännu fler historiska pusselbitar falla på plats. Men det är ett stort och resurskrävande projekt, enligt Lars Einarsson som själv ägnat 30 år åt att bärga föremål från det förlista 1600-talsfartyget Kronan.

– Att undersöka ett vrak är som att föda ett barn. Det är inget man har kul med ett år och sen struntar i utan det är ett livslångt åtagande.