SD-toppen överklagar beslut om munkorg

Publicerad 2015-06-22

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedts hund har på kort tid bitit två barn.

Polisen beslutade att den tills vidare ska bära koppel och munkorg när den vistas utomhus. Något som Sjöstedt nu har överklagat.

”Det är en grov bestraffning av hunden som enligt min uppfattning kan betraktas som djurplågeri”, skriver han.

Inom loppet av två veckor i maj blev två barn bitna av en hund i ett villaområde i Gustavsberg i Värmdö kommun.

Det visade sig att den nu åtta månader gamla valpen, en hybrid mellan varg och schäfer, tillhör Oscar Sjöstedt, 34, riksdagsledamot och Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson.

– Jag kan bara beklaga och be om ursäkt. Hon slet sig från den kätting hon var kopplad i, har Sjöstedt tidigare sagt till Aftonbladet.

Mot bakgrund av de två incidenterna beslutade polisen den 4 juni att hunden ska vara försedd med ett högst två meter långt fast koppel, halsband och munkorg vid all vistelse utomhus och på ställen där möten med människor och djur kan ske.

”Beteendet kommer upphöra”

Nu har beslutet överklagats av Oscar Sjöstedt. I en handling som diariefördes hos förvaltningsrätten den 18 juni skriver han att föreläggandet endast bör omfatta ”offentlig plats eller ställen där frekventa möten med människor kan förväntas”. Sjöstedt skriver att det enligt hans uppfattning inte är rimligt att tvinga en valp att ständigt bära munkorg vid all vistelse utomhus.

”Hunden i fråga får sin huvudsakliga motion i naturområden där få eller inga människor vistas. Ett två meter långt fast koppel och halsband torde var helt tillfyllest för att säkerställa att hunden inte orsakar obehag för andra på sådana platser”, skriver Sjöstedt i överklagan.

Han vänder sig även mot att föreläggandet inte är avgränsat i tid.

”Hunden ifråga föddes den 21 oktober 2014. De incidenter som föranlett föreläggandet har således förorsakats av en omkring sju månader gammal valp. Valpbeteendet kommer givetvis att upphöra”, skriver han.

”Inte en rimlig åtgärd”

Sjöstedt föreslår att föreläggandet i stället bör gälla fram till hundens ettårsdag eller senast fram till årsskiftet.

”Denna typ av hund har en genomsnittlig livslängd som överstiger vanliga hundrasers och kan närma sig 20 år. Hunden har ännu inte fyllt 8 månader och förväntas alltså enligt föreläggandet bära munkorg vid all utomhusvistelse under kanske 16–18 år. Det är inte en rimlig eller proportionerlig åtgärd utan en grov bestraffning av hunden som enligt min uppfattning kan betraktas som djurplågeri.”

Aftonbladet har sökt Oscar Sjöstedt.

Följ ämnen i artikeln