Källor: Nu stängs Guantanamo

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-22

Vita huset är i "slutfasen" för att stänga ner Guantanamo.

Det uppger amerikanska myndigheter.

Att stänga ner militärfängelset var ett av Obamas löften när han blev USA:s president.

På onsdagen uppgav amerikanska myndigheter att man är i slutet av planeringen för att stänga militärfängelset i Guantanamo Bay på Kuba.

Redan innan Barack Obama valdes till USA:s president var det en av hans viktigaste frågor. Han har sagt att det är något han vill prioritera, men har fått motstånd från kongressen.

Innan Obama lämnar

Enligt Washington Post vill Vita Huset göra allt för att stänga fängelset innan Obama lämnar presidentposten.

– Han tror att det ligger i allas intresse för vårt land att stänga fängelset i Guantanamo Bay, säger Vita Husets presstalesperson Josh Earnest.

Han sa också att det är slöseri att spendera över 100 miljoner dollar per år för 116 fångar, som i nuläget sitter fängslade där. Dessutom sa Earnest att terrorister använder det ökända fånglägret för rekrytering.

116 fångar

Guantanamolägret på Kuba inrättades 2002 efter terrordåden mot USA:s östkust och den Natoledda invasionen av Afghanistan, skriver TT.

Tidigare i år satt 127 fänglade, men siffran har sjunkit eftersom man transporterat fångar till länder som Oman, uppgav Earnest vid onsdagens presskonferens.

Ambassader öppnades

I måndags öppnades Kuba och USA:s respektive ambassader, 54 år efter att de stängdes. Det har inte funnits några formella diplomatiska förbindelser mellan länderna sedan 1961, då USA misslyckades med att störta Castroregimen.

Den tidigare frostiga relationen mellan länderna verkar alltså ha blivit bättre. Men kritiker menar att USA erkänner enpartistaten utan att få något tillbaka.

Följ ämnen i artikeln