Trångt på pendeln? Kolla mobilen

Publicerad 2015-11-24

Stockholmståg lanserar nu en ny tjänst där pendeltågsresenärerna redan innan resan kan se hur trångt det är på tåget, skriver Stockholmdirekt.

På sidan minpendel.se kan Stockholms pendeltågsresenärer nu se hur trångt det är på just deras tåg.

– Vi visar hur trängselsituationen ser ut på respektive tåg så man kan se vilka delar det är i tåget som det är mer eller mindre trångt i, säger Mikael Lindskog, kommunikationschef på Stockholmståg till Stockholmdirekt.

Rött = fullt

En röd markering visar att det är ont om sittplatser, en gul att tåget bara har ett fåtal platser och en grön markering att det finns gott om plats. Informationen hämtas från boggitrycket, det tryck som finns på hjulen.

– Tjänsten är extra bra i rusningstrafik, när tågen är ganska fullsatta och man redan på stationen kan få en vägledning.

Även den med barnvagn eller rullstol kan få information om tåget är av äldre eller nyare modell, som då är utrustad med högre trappsteg.

Senaste toalettstädningen

Ytterligare funktioner kommer att dyka upp på hemsidan framöver, enligt Mikael Lindskog. Bland annat kommer man kunna se vilka rulltrappor och hissar som fungerar, vart uppgångarna från stationerna finns och tidpunkt för senaste toalettstädning.

För närvarande gäller tjänsten enbart pendeltåg i Stockholmsregionen.