Samir: Det var tårar och lycka

Publicerad 2015-09-11

Samir lastade möbler när beskedet kom.

Förundersökningen för det mord han dömdes för 1986 ska öppnas på nytt.

– Jag sprang runt lycklig. Det var både tårar och skratt. Det var så mycket känslor att jag inte kan förklara det riktigt, säger Samir.

I går beslutade åklagare Anders Tordai vid Västerorts åklagarkammare att återuppta förundersökningen kring mordet på Samirs styvmamma – ett mord som Samir dömdes för 1986.

– Jag satt i en lastbil efter att vi hade flyttat ut möbler från en advokatbyrå. Vi har lastat på lite saker och då fick jag beskedet. Jag sprang runt där, helt lycklig och det var både tårar och skratt. De andra måste ha trott: Är du drogad eller? berättar Samir om hur han tog emot det efterlängtade beskedet.

Under våren och hösten har Aftonbladet-journalisten Anders Johansson granskat förundersökningen och domen i kriminalpodden ”Fallet”.

– Åklagaren har öppnat förundersökningen på nytt och det har han gjort efter att resningsansökan har lämnats in av advokaten. Ansökan består i all väsentlighet av det som kommit fram i podden, säger Anders Johansson.

”Tackar er alla”

Resan mot torsdagens besked har varit minst sagt lång. Flera gånger har Samir fått negativa besked och han berättar att han tidigare haft liten tilltro till det svenska rättsväsendet.

Erfarenheterna har gjort att han inte har tagit ut något i förskott trots de många bevis som lades fram i ”Fallet”.

– Nej, jag har till och med satt mig in i om jag får ett nej. När man varit med om det ena och det andra, när man inte har fått resning och så vidare. Det går inte att ta ut något i förskott.

Vad har det inneburit för dig att just ditt fall togs upp i en podd?

– Det har betytt väldigt mycket. Jag har inte bara fått tillbaka minnen utan relationen till mig själv och sanningar som jag har förträngt. Resan har varit skrämmande men när jag har väntat i 30 år kände jag bara att allt ska ut. Det har varit en upprättelse. Får jag inte resning nu så visst blir jag besviken, men det är inte som för 30 år sedan, säger Samir.

– Jag och nu har ju folk fått reda på vad fakta är i podden, inflikar Anders Johansson.

– Ja, och för det tackar jag dig, advokat Sargon de Basso och hela teamet. Av hela mitt hjärta, säger Samir.

”Måste ifrågasätta vittnesmålet”

I podden framkommer en rad detaljer som indikerar att Samir inte kan var mördaren.

Vilken detalj har du känt varit den största och viktigaste?

– En sak är när de kunde gå tillbaka och se att hon blev mördad vid 04-05 på natten medan jag i förhör sa att jag mördade henne långt efter. Det måste ifrågasätta vad jag sa, säger Samir.

– Ja, att kroppen visade full likstelhet bara en timme efter att polisen kommit dit. Normalt tar det ju åtta till nio timmar innan du får full stelhet. Det är ju något som åklagaren kommer titta på med andra experter, säger Anders Johansson.

Fått nya relationer

Vad utgången än blir av gårdagens positiva besked så har det senaste halvåret var ovärderligt, berättar Samir.

– Det har lyft på ett lock som legat över något jobbigt i min släkt. Man har inte vågat prata om det här trots att min far varit död i flera år, då förstår man att det sitter djupt. Jag har återfått kontakt med släktingar som jag inte träffat på många, många år. Jag har fått helt nya relationer.

Samir nämner särskilt en släkting. Hon fick i uppdrag av Samirs pappa att förgifta Samirs mamma, men avslöjade i stället planen och reste sedan i väg.

– Jag har inte träffat henne ordentligt på många år. Nu har vi en helt annan relation med både henne, hennes barn och barnbarn.

”Måste krama mig”

Samir har fått mycket reaktioner på sin medverkan i ”Fallet”.

– Hela tiden. Jag var ute och gick med min fru i ett centrum när en kvinna hoppar fram och säger att hon bara måste krama mig. Hon var helt okänd för mig men hade lyssnat på alla avsnitt, säger Samir.

Vad tar du med dig framåt av den här tiden?

– Att våga prata i en familj om det man tycker är jobbigt. Vilka lösningar det kan ge. Det är fantastiskt och det vill jag dela med mig av till det svenska folket, våga prata.

”Jag har dödat min mamma” - Fallet - En grävpodd från
Aftonbladet
Fallet, Samir och upprättelsen - Fallet - En grävpodd från
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln