Leonore vs Estelle

Publicerad 2014-06-05

Prinsessorna har hela världens ögon på sig - men helt olika liv väntar dem

På söndag döps Leonore. Och precis som Estelle är hon en prinsessa med hela världens ögon på sig.

Men lillsessans dop skiljer sig på många sätt från kusinens - liksom hennes framtida liv.

- Hon kommer att bli en mycket friare prinsessa, säger historikern Herman Lindqvist.

På söndag anländer gäster från när och fjärran till Drottningholm. Vänner, familj och det officiella Sverige är bjudna till slottskyrkan för att vara med när Sveriges yngsta prinsessa döps.

Prinsessan Leonores dop blir en statsangelägenhet, precis som prinsessan Estelles, men i betydligt mindre skala. Drottningholms slottskyrka rymmer bara 160 gäster och inga utländska kungahus är inbjudna.

Familjärt och privat

- Estelles dop var storslaget, med många utländska gäster. Vid det här dopet har Madeleine kunnat sätta sin egen prägel och det blir mer familjärt och privat. Det är tydligt att det inte är en framtida drottning som döps, säger Aftonbladets hovexpert Roger Lundgren.

Estelle har tillbringat mesta tiden hemma på Haga slott. Redan som tvååring gjorde hon sitt första offentliga framträdande.

”Inte samma krav”

Leonore föds in i en helt annan värld. Runt familjens lägenhet på Manhattan bor finanspampar och New Yorks kändiselit.

- Leonore står längst från tronen och har inte alls samma krav på sig att företräda hovet. Hon har en privat sfär i USA och är mindre begränsad i sina val. Hon kommer att bli en mycket friare prinsessa, säger Herman Lindqvist.

Men hovets regler är tydliga: Om Leonore ska behålla sin prinsesstitel måste hon flytta tillbaka till Sverige om sex år - för att gå i svensk skola.

- Visst finns det möjligheter för henne att läsa svenska i New York, men det kommer inte accepteras av hovet. Så småningom måste de flytta hem, säger Herman Lindqvist.

ANNONS