Hans familj dog på järnvägsspåret

Uppdaterad 2015-02-11 | Publicerad 2015-01-24

Vill komma till Sverige för ett sista farväl

Ahmad, 33, förlorade sin familj i den tragiska tågolyckan i Trehörningsjö.

Nu kämpar han för att få resa till Sverige och ta ett sista farväl.

– Hon skulle ut och köpa medicin till vår sjuka dotter när tåget kom, säger han.

Familjen flydde från Afghanistan för åtta månader sedan. Via Iran tog de sig till Turkiet och sedan vidare till Grekland.

Hasineh, 31, och barnen, 1 och 2 år, tog sig med hjälp av flyktingsmugglare till Sverige. Ahmad stannade i Aten och väntade på att familjen skulle kunna sätta sig i säkerhet.

Sent på kvällen förra lördagen fick han det fruktansvärda beskedet. Hans familj hade blivit påkörd av ett tåg och dött utanför ett asylboende i Trehörningsjö utanför Örnsköldsvik.

– Jag skrek "det är inte sant, det kan inte vara sant", säger han.

Spelade in sista samtalet

Han berättar att han pratat med frun samma morgon. Hon var orolig eftersom deras 1-åriga dotter kräkts och mått dåligt.

– Jag sa till henne "du måste ge dig ut och köpa medicin om ingen där kan hjälpa dig."

På väg till apoteket korsade Hasina och barnen tågspåret. Av någon anledning fastnade de och blev påkörda av ett godståg.

På en rasslig telefonledning spelar Ahmad upp deras sista telefonsamtal, som spelades in via en app i hans mobil. På inspelningen hörs Hasineh prata medan dottern gråter i bakgrunden.

– Hon säger "be till gud att våra problem ska lösas, be till gud vår dotter ska bli frisk".

Sedan familjen splittrades har Ahmad levt som papperslös i Aten. Han har sovit under broar och i parker. Efter olyckan har han vänt sig till andra afghaner i landet som gett honom tillfälligt tak över huvudet.

"Måste få ta ett sista farväl"

Han har ordnat ett afghanskt pass och kontaktat svenska ambassaden. Men visum saknas fortfarande. Trots att han fått pengar av vänner och kunnat köpa flygbiljett till Sverige får han inte komma hit, berättar han.

– Jag måste få ta farväl av min kära fru och mina barn en sista gång. Det är min enda önskan, säger han.

Pierre Karatzian, pressinformatör på Migrationsverket säger att den här typen av ärende oftast hanteras av ambassaden på plats.

– Men vissa fall kan gå till Migrationsverket.

Men Kaarlo Laakso, ministerråd på svenska ambassaden i Aten, säger att man följer Migrationsverkets beslut.

– I det här fallet saknades det en försäkring och en garanti för att han skulle ha pengar att försörja sig under vistelsen i Sverige. Men det är Migrationsverket som beslutar om vad som behövs. Vi kan inte utfärda visum om vi inte får bekräftelse från Migrationsverket, säger han.