Säpospaning ledde till resning

Publicerad 2013-05-24

Säpo spanande på kvinnan för att upptäcka ett eventuellt pedofilnätverk i Västerås.

Då upptäckte de att kvinnan, som fått sin pappa dömd för våldtäkt, eventuellt ljuger.

– Säpo kunde notera att kvinna själv köpte rakblad under samma vecka som hon kom med nya anklagelser om övergrepp, säger advokat Thomas Olsson till Aftonbladet.

I dag meddelade Högsta Domstolen (HD) att man beviljat resning i ett mål där en man 2003 dömdes för att ha våldtagit sin minderåriga dotter. Han dömdes till 14 års fängelse för upp emot 200 våldtäkter under åren 1983-1990.

Domen i hovrätten byggde till stor del på dotterns egna berättelse om våldtäkter som ska ha haft inslag av sadistiskt och rituellt våld, samt tortyr.

Pedofilnätverk i Västerås

I beslutet om resning skriver HD att det har framkommit nya uppgifter som till viss del varit felaktiga. De skadar kvinnans trovärdighet och därför anser HD att det finns anledning att betvivla mannens skuld på det sätt som den fastslagits i hovrättens dom.

De nya uppgifterna gäller nya anklagelser om övergrepp.

På senare år har kvinnan berättat att hon återigen har utsatts för våldtäkt, under liknande former som de som hennes pappa dömdes för.

– De nya anklagelserna gick ut på att det skulle finnas en pedofilring i Västerås, som skulle inkludera företagsledare och poliser, säger advokat Thomas Olsson, den dömde mannens försvarare.

Säpo kopplades in

Enligt kvinnans anklagelser ska pedofilnätverket ha kört omkring i Västerås i en buss, där övergreppen ska ha ägt rum. Hon ska bland annat ha blivit skuren i underlivet med rakblad. Efteråt ska en gynekolog ha sytt ihop kvinnans underliv, enligt anklagelserna.

Eftersom poliser anklagades för att vara med i det påstådda nätverket blev Säpo inkopplade för att göra en utredning.

– När Säpo övervakade kvinnan såg de att hon själv gick in och köpte rakblad i en butik. Samma vecka kom hon med nya anklagelser om övergrepp, säger Thomas Olsson.

”Lättad och glad”

Thomas Olsson berättar att han ännu inte har hunnit prata med sin klient om beskedet om resning.

– Men han är naturligtvis oerhört lättad och glad, han har ju verkställt hela straffet men nu har han återfått ett hopp om att få upprättelse.

Efter att HD har beviljat resning är det nu upp till åklagaren att besluta om det blir en ny förhandling i hovrätten eller om åtalet ska läggas ned.

–  Men vi har naturligtvis goda förhoppningar om att han kommer att få upprättelse vid en ny rättegång.

HD skriver i sitt beslut att även om de nya uppgifter som kvinnan lämnat skadar hennes trovärdighet, så innebär det nödvändigtvis inte att hennes tidigare berättelse om övergreppen inte är tillförlitlig.

Riksåklagaren ansåg inte att det fanns skäl för resning.

ANNONS