Persbrandt på fest med fångar

Uppdaterad 2022-05-11 | Publicerad 2009-08-11

Stöttar ex-kriminella: En bra sluss för folk som hamnat snett

MINGLADE X-Cons är en ideell förening för före detta kriminella och missbrukare som vill tillbaka till samhället. I går sommarminglade de på Kulturhusets tak. Och fick besök av skådespelaren Mikael Persbrandt, här tillsammans med Sano Gorg och Zeki Zengin, aktiva i X-Cons.

300 före detta kriminella och några som sitter inne nu – plus Mikael Persbrandt med familj.

I går kväll minglade de ihop.

– Jag känner kanske en del av dem, säger skådespelaren.

De före detta fängelsekundernas mobilkameror smattrade när Sveriges mest kände filmpolis dök upp på X-Cons sommarmingel på Kulturhusets tak i centrala Stockholm.

Inget starkare än läsk serverades på tillställningen. X-Cons är nämligen en ideell förening för före detta kriminella och missbrukare som vill leva nyktert och hederligt.

Mamma följde med

I går kväll visade Mikael Persbrandt, 45, hans fru Sanna Lundell, 30, och parets son Igor, 3, sitt stöd för medlemmarna. Till och med Persbrandts mamma Inga–Lill Andrés Persbrandt, 64, var på plats.

Föreningens ordförande är Persbrandts syssling, Peter Söderlund. Han är en före detta yrkeskriminell narkoman.

– Det är en bra sluss ut för folk som hamnat snett, säger Mikael Persbrandt. Det hela går ut på att de ska möta en annan tillvaro när de har kommit ut. Om jag kan hjälpa till att belysa deras verksamhet så är det bra.

Skådespelaren har spelat Gunvald Larsson i 26 Beckfilmer och straffrättsprofessor i tv-serien ”Oskyldigt dömd”.

När Persbrandt vandrar genom folkvimlet stoppas han varannan meter av ex-kriminella.

Några av dem är Zeki Zengin, Sano Gorg, George Josef och Roland Söderström.

Zeki Zengin arbetar åt X-Cons. De tre sistnämnda är på permission från Svartsjöanstalten.

”Har vanliga liv”

Skådespelaren poserar på bild med de före detta förbrytarna.

– Han sa: ”Bra grabbar, vi ses sen”, berättar Zeki Zengin efter fotograferingen. För Mikael Persbrandt är några av X-Cons-medlemmarna inga främlingar.

– Jag känner kanske en del av dem, ja. En del har staterat i Beckfilmer. De har lämnat brottets bana och har vanliga medborgerliga liv.

Efter en och en halv timme lämnade Persbrandt med familj sommarminglet för att äta middag – utan några ex-kriminella närvarande.