Så följer omvärlden demonstrationerna i Göteborg

Publicerad 2017-09-30

”Utmanar bilden av Sverige som ett öppet och tolerant samhälle”

Nazistdemonstrationen i Göteborg och aktionerna från motdemonstranter dominerar nyhetsbevakningen i svenska medier under lördagen.

Nordiska och internationella medier riktar också blickarna mot händelserna i Göteborg.

”Sveriges näst största stad förbereder sig för en helg av konfrontationer och massarresteringar” skriver Politico Europe.

Finska tidningen Hufvudstadsbladet har ett team på plats i Göteborg och följer utvecklingen. De rapporterar om att finländska medborgare har setts i Nordiska Motståndsrörelsens demonstrationståg.

Andra stora nyhetstidningar i Norden toppar också sina sajter med artiklar om händelseutvecklingen i Göteborg, norska VG och danska Ekstrabladet.

Norska Dagbladet rapporterar att flera norrmän har synts i demonstrationstågen.

Internationella nyhetsbyråerna Associated Press och Reuters bevakar också händelserna och skriver om hur många som har gripits och om att polisen kallat in extraresurser för att kunna hantera situationen. Flera internationella medier, bland annat ABC News och Irish Times har publicerat nyhetsbyråernas rapporter på sina sajter.

AP skriver om den polis som tidigare under lördagen sparkades i ansiktet i samband med nazimarschen.

The Local, en svensk tidning som rapporterar på engelska, berättar om amerikanska ambassadens varning till sina medborgare med anledning av demonstrationerna.

”Bokfestival oväntat i centrum för yttrandefrihetsdebatt”

Politico Europe skrev innan helgen ett långt reportage om kontroverserna kring bokmässan under rubriken ”Sveriges lärda brottas med extremhögern”

”Skandinaviens största litteraturfestival har oväntat hamnat i centrum för debatten om yttrandefrihet efter att arrangören bestämt sig för att tillåta en högerextrem tidning att delta och en nynazistisk grupp bestämt sig för att marschera genom staden samtidigt som evenemanget pågår” skriver tidningen som intervjuat bland andra Johan Hakelius, chefredaktör för magasinet Fokus, svenska PEN-ordföranden Elisabeth Åsbrink och författaren Lisa Bjurwald.

”Kontroversen utmanar bilden av Sverige som ett öppet och tolerant samhälle. Nu väntas antifasciter motdemonstrera och Sveriges näst största stad förbereder sig för en helg av konfrontationer och massarresteringar” skriver Politico.