Trump kallar riksrättsutredning för kupp

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ingången till en av de lokaler där flera utskott i USA:s representanthus nu ska utreda om presidenten ska ställas inför riksrätt.
Foto: J Scott Applewhite/AP/TT
Ingången till en av de lokaler där flera utskott i USA:s representanthus nu ska utreda om presidenten ska ställas inför riksrätt.

USA:s president beskriver riksrättsutredningen mot honom som en statskupp.

"När jag nu får reda på mer och mer för varje dag, så kommer jag till slutsatsen att det som pågår inte är riksrätt, det är en kupp", skriver Donald Trump på Twitter.

"Avsikten är att frånta folket makten, deras röst, deras friheter", tillägger presidenten.

Samtidigt försöker utrikesminister Mike Pompeo stoppa eller fördröja kongressförhör som planeras inom riksrättsutredningen och flera demokrater anklagar Pompeo för att blockera utredningen.

Pompeo å sin sida anklagar demokrater som driver riksrättsprocessen för mobbning. Det är ett "försök att skrämma, mobba och felaktigt behandla de framstående yrkesverksamma vid utrikesdepartementet", twittrar Pompeo.

Under måndagen bekräftade Pompeo under en pressträff tidigare medieuppgifter att han lyssnat på samtalet mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, vilket är upprinnelsen till riksrättsprocessen. Trump anses under samtalet ha uppmanat Zelenskyj att utreda en av hans huvudutmanare – demokraten Joe Biden och dennes son – inför presidentvalet 2020.

Pompeo svarade inte på frågan om något som sades väckte några varningssignaler hos honom.

Rysslands president Vladimir Putin kommenterar också telefonskandalen och ställer sig på Trumps sida.

– Jag ser inget komprometterande i konversationen mellan Trump och Zlelenskyj, säger Putin enligt nyhetsbyrån AFP.

Ställs Trump inför riksrätt blir han den tredje presidenten i USA att genomgå processen.

Publicerad:

LÄS VIDARE