AB:s avslöjande tog upp i riksdagen - hård kritik mot Hyresgästföreningen

Ledarskribent: ”Hyresgästföreningen borde skämmas”

Publicerad:

NYHETER

Hyresgästföreningen har efter Aftonbladets granskning fått hård kritik.

Nu har avslöjanden om miljonlöner och bonusresor även tagits upp i riksdagen.

– Jag har stor förståelse för att Hyresgästföreningens medlemmar är urförbannade nu, sa Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna, under en debatt.

Tidigare i veckan kunde Aftonbladet avslöja hur Hyresgästföreningens främsta medlemsvärvare har kunnat tjäna närmare 1,4 miljoner om året och hur organisationen har bjudit stjärnvärvarna på bonusresor runt om i Europa.

Under fem års tid reste man på nio bonusresor som sammanlagt kostade över 2,6 miljoner.

Massage och whiskey

Stjärnvärvarna reste bland annat till Lissabon, Neapel, Krakow och Dublin.

Under resorna har rekryterarna bjudits på massage, hundspannssafari och whiskey - något som bryter mot Hyresgästföreningens alkoholpolicy.

Avslöjandet har lett till hård kritik från medlemmar.

Hård kritik

Flera har hört av sig till Aftonbladet och meddelat att de tänker lämna föreningen.

Hyresgästföreningen har även fått hård kritik på ledarssidor.

1 av 4 | Foto: Riksdagen
Lars Beckman (M).

Ledningen borde svara

I socialdemokratiska Arbetarbladet riktar Jenny Wennberg hård kritik mot de högsta cheferna:

“När man nu blivit tagna på bar gärning med fingrarna så djupt nedkörda i syltburken att man knappt kan få ut dem, ja då kan man inte från ledningshåll ens stå för det och svara på berättigade frågor om rimligheten i miljonlöner, massage, whisky och resor”.

Wennberg är även kritisk till att förbundsordförande Marie Linder eller förbundschef Jonas Nygren inte ville ställa upp på en intervju med Aftonbladet:

“Istället skickas en kommunikatör fram som ska svara på frågorna. Frågor som istället borde besvaras av förbundsordförande Marie Linder och förbundschef Jonas Nygren som är ytterst ansvariga för organisationen”.

Ställa sina platser till förfogande

I bland annat oberoende borgerliga och liberala Jönköpings Posten skriver David Lindén om hur “pampväldet frodas i Hyresgästföreningen”.

Lindén anser att de “stora förlorarna” är “helt vanliga medlemmar som tyvärr måste inse att "pampen" inte begravdes med Hans "Hoffa" Ericson på 1970-talet”.

I sin ledartext riktar Lindén även avgångskrav mot ledningen.

Han skriver bland annat att “om ledningen efter Aftonbladets avslöjande väljer att göra rätt vore ett första steg att helt enkelt ställa sina platser till förfogande”.

Debatterades i riksdagen

Aftonbladets granskning av Hyresgästföreningen har även uppmärksammats i riksdagen.

När ledamöterna debatterade ett regeringsförslag som handlade om tillval för hyresgäster tog den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman flera gånger upp avslöjandena:

– I Aftonbladets granskning, som har följts upp av bland andra tidningen Hem & Hyra, har vi kunnat se detta exempel på ett omfattande missbruk, skulle jag nog kalla det, där man åker på resor för nästan 3 miljoner kronor.

Beckman kommenterade även kritiken mot organisationen:

- Jag har stor förståelse för att Hyresgästföreningens medlemmar är urförbannade nu när de har läst Aftonbladets och Hem & Hyras granskning.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad:

LÄS VIDARE