Emma Spaks chatt med läsarna om nya vaccineringsbeskeden

Publicerad 2021-02-04

Fler kommer att vaccineras under fas 2 och åldersgränsen sänks till 65 år.

Det meddelade myndigheterna på en presskonferens under morgonen.

I dag svarade Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, på läsarnas frågor om de kommande vaccineringarna.

Här kan ni läsare ställa era vaccinfrågor till  Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner.

Ställ era frågor här om vaccineringarna

Denna chatt är stängd.

  • Emma Spak
    4 feb 2021

    Nu måste jag tyvärr avsluta jag är tacksam för alla otroligt bra frågor och kloka inlägg - det har kommit en stor mängd så jag har tyvärr bara kunnat svara på en liten del.

    //Emma Spak

  • 4 feb 2021

    Hej! Jag fyller 70 i juli men jobbar som tim.vikarie, sjuksköterska, i kommunen. Då är ju inte Astra Zenica lämpligt när jag ska vaccineras. Jag har försökt beställa tid för vacc. som vårdpersonal, men ej lyckats. Det står bara, att det inte finns tider på 1177. Vad gör jag för att få rätt vaccin?

    Birgitta Strömberg

    Som 65+ plus rekommenderas du Pfizers eller Modernas vaccin. Om tanken är att di vaccineras via ett personalspår rekommenderar jag att du tar kontakt med de ansvariga och resonerar med dem. Kanske innebär detta att du istället för att vaccineras som personal bör vaccineras tillsammans med andra 70-åringar

    Emma Spak
  • 4 feb 2021

    Vårdcentralen har INGEN aning när de får vaccin då min gamla mamma frågade. Inte verkar det vara inom kort? Någon information måste de väl kunna få?

    Dotter

    Även om regionen kommer att vaccinera via vårdcentralen är det inte säkert att de, med tanke på neddragningarna i leveranserna, kan svar på när de får vaccin. Mer information kan finnas på 1177.se

    Emma Spak
  • 4 feb 2021

    Hej - har alla regioner lager på vaccinationssprutor?

    Hilda

    Regionerna har i nuläget god försörjning av sprutor och nålar

    Emma Spak
  • 4 feb 2021

    Är det sant att man kan sprida smitta trots att man fått sina vaccinationer?

    maria

    Det finns i nuläget inte nog med data för att leda i bevis att man inte är smittsam men studier och uppföljning pågår som kommer kunna påvisa detta över tid

    Emma Spak
Emma Spak.