Pilotens ord innan kraschen i havet: Ser inte bra ut

Publicerad 2021-07-03

Piloterna på Boeing 737-planet fick problem med motorerna direkt efter avfärd.

– Det ser inte bra ut, var beskedet till flygledartornet.

Minuter senare låg de i vattnet efter en våldsam kraschlandning i havet.

Kustbevakningen filmade den dramatiska räddningen där flygplansvraket och lasten höll dem vid liv.

Ljudupptagningen från samtalet mellan piloterna ombord Transair flight 810 och flygledartornet är dramatisk.

Fraktflygplanet av modellen Boeing 737-200 lyfte från den internationella flygplatsen i Honolulu vid 01.30-tiden lokal tid på fredagsmorgonen och hamnade i problem direkt.

– Vi har förlorat motor nummer ett och vi flyger direkt mot flygplatsen. Vi har ganska låg fart. Det ser inte bra ut, var pilotens ödesmättade besked.

– Klarar ni av att stiga över huvud taget? frågade tornet.

– Nej, var det korta svaret från planet.

Situationen gick snabbt från dålig till katastrofal.

Höll sig fast i flygplansstjärten

Bägge motorerna uppges ha lagt av under den korta färden och gav den 58-årige piloten och hans 50-årige andrepilot bara sekunder att ta det dramatiska beslutet att nödlanda planet rakt ner i havet väster om Honolulu.

Kraschen blev våldsam och större delen av planet sjönk när det landade i vattnet. Ett stort räddningsuppbåd från kustbevakningen drogs igång med helikopter, båtar och flyg.

Cirka 50 minuter efter att kustbevakningen fått det första larmet hittade man vid 02.30-tiden ett oljespår och vrakdelar i vattnet – samt de bägge piloterna.

De var vid liv tack vare planet som höll på att bli deras död – och den egna lasten .

Den ene piloten klamrade sig fast vid flygplansstjärten som fortfarande var över vattenytan när kustbevakningen anlände.

Han viftade desperat med armarna när han såg räddningsstyrkan.

Den andre hittades ovanpå ett paket som flöt i vattnet.

Räddningshelikoptern vinschade upp besättningen.

Sekunder från döden

58-åringen vinschades upp i helikopter och vårdades i natt på intensiven för livshotande skador. Den andre piloten togs i land av en räddningsbåt och fördes till sjukhus med huvudskador, skriver Hawaii News Now.

Räddningen blev lika dramatisk som kraschen. Kustbevakningen filmade piloternas kamp för liv under insatsen.

Gleb Borovok från kustbevakningen säger på en pressträff att stjärten följde med övriga planet ner mot botten bara sekunder efter att styrkan anlänt och piloten var plötsligt i vattnet utan något att hålla fast i.

Amerikanska haverikommissionen NTSB ska skicka sju utredare till platsen. Men det var i natt oklart när eller om planet ska bärgas ur vattnet.

– Det är en otroligt ovanlig situation att du har problem med två motorer och sedan försöka återvända till Honolulu och hamna i en sådant katastrofalt läge att du måste krascha i havet, säger piloten och flygexperten Laura Einsetler till Hawaii News Now och tillägger att 737-modellen är byggd att kunna flyga med en enda fungerande motor.

– Man tränar för saker som nödlandningar i havet, men det är självklart bland det värsta som kan hända.

Kustbevakningen patrullerar vattnet där flygplanet kraschade.

Planet byggt 1975

Transair Flight 810 var på väg till Kahului på ön Maui. Bolaget som grundades 1982 specialiserar sig på fraktflyg främst mellan öarna på Hawaii.

Boeing 737-planet byggdes 1975 och nästa certifiering för att få fortsätta flyga skulle ske 2024.

Boeing säger i ett uttalande att bolaget ”är medvetet om händelsen i Honolulu, Hawaii och följer situationen noggrant. Flygbolaget uppger också att det står i nära kontakt med NTSB.

Följ ämnen i artikeln