Säkerhetsanalytikerns varning: ”De säger att detta bara är början”

Publicerad 2021-01-10

WASHINGTON DC. Högerextrema grupper som deltog i stormningen av USA:s kongress mobiliserar sig för fler beväpnade attacker de närmsta veckorna.  

Säkerhetsanalytikern Mollie Saltskog varnar inför dagarna fram till Bidens installation.

– Många av dessa personer känner att de har momentum, och säger att detta bara är början. Det kan bli en snöbollseffekt, säger hon.

Planerna på att ockupera Kapitolium den 6:e januari var koordinerade och organiserades öppet på många högerextremistiska forum. Det fanns på förhand diskussioner på att omringa Kapitolium från alla håll, och kartor över komplexet med markeringar för tunnlar och utgångar, samt idéer om hur man skulle föra in vapen i huvudstaden. 

För svenska Mollie Saltskog, som arbetar som underrättelseanalytiker i Washington DC för säkerhetsanalysföretaget The Soufan Group, kom anstormningen inte som en överraskning. Hon är van vid att djupdyka i högerextremistiskas egna hemliga chattar och har kartlagt rörelserna online de senaste åren.

Säkerhetsanalytikern Mollie Saltskog.

”Villiga att agera”

På många av högerforumen tolkade man Trumps uppmaningar inför 6:e januari om ”vilda protester” som en signal för att agera, berättar hon. Därför var det inte bara ”vanliga” missnöjda Trump-väljare i folkmassan, utan även mängder av vit makt-symboler och högerextremister i skyddsutrustning.

De senaste dagarna följer Saltskog återigen den sjudande aktiviteten i deras chatt-trådar efter attacken mot kongressen.

– Nu visar de stolt upp sina egna bilder och rapportering. De försöker stärka sin image av att de är villiga att agera. En vit makt-grupp visar bland annat upp hur de snott en polishjälm som de klistrat sitt namn på, för att visa att de är macho. Sådant driver rekrytering och gör folk i deras kretsar imponerade, säger hon.

Exakt vilka krypterade forum hon rör sig i är hemligt, men hon bevakar grupper och rörelser som bland andra Proud Boys, QAnon, och andra våldsbejakande milisgrupper. En del har upp emot tio tusen medlemmar, och även de som inte var på plats firar onsdagens händelse som en stor seger, säger Mollie Saltskog.

– De säger ”titta vad vi åstadkommer” och ”äntligen reser sig den vita rasen och visar var skåpet ska stå”. De ser detta som början på revolutionen och det ultimata raskriget som ska eskalera – de hoppas på det moderna samhällets förfall.

Attackplanerna mot Kapitolium fanns inte bara på obskyra sajter på högerytterkanten, som Parler, Gab, TheDonald och MeWe, rapporterar Washington Post. Det fanns även exempelvis nära 1500 poster på Twitter från konton kopplade till konspirationsrörelsen QAnon om våldsamheter just den 6:e januari 2021.

Nu höjs kritiken mot polis och andra myndigheter som verkade bli tagna på sängen av onsdagens attack, trots att idén om en ockupation delades även på öppna plattformar.


Samtidigt sprids planer på nya angrepp de kommande veckorna. Totalt finns det än så länge tre specifika datum då fler attacker eller beväpnade protester planeras i USA på sociala medier.

När Twitter valde att permanent stänga av president Donald Trump från plattformen, av rädsla för att han ska uppmana till nya våldsamheter, skrev företaget själva att det fanns tweets med hot om ett andra angrepp nästa helg: den 17:e januari. Då inte bara mot USA:s kongress och Washington, utan mot alla olika delstaters huvudstäder och federala byggnader.

Mollie Saltskog håller koll på de kritiska datumen som närmar sig.

– Vi ser nu – bara de senaste tolv timmarna – nya uppmaningar om samlingar i DC på forumen. Det finns även ett direkt säkerhetshot mot den 20:e januari när Joe Biden svärs in, och uppmaningar om att koordinera attacker runt om i landet då, eftersom att hela USA:s säkerhetsapparat är centrerad i huvudstaden vid installationen, säger Mollie Saltskog.

Allt sägs kulminera i vad som online kallas för ”Million Militia March” under Bidens installation den 20:e januari, just vid samma kongressbyggnad som redan stormats. 

På kanalen Parler skriver organisatörer om en marsch för den 35-åriga kvinnan Ashli Babbitt som sköts av polis, och att de ska hedra hennes minne. Hon glorifieras och görs nu till martyr av grupperna, säger Mollie Saltskog. Dessutom finns det planer på att samlas även dagen innan, den 19:e januari.

– Det är svårt att spå in i framtiden. Men när man ser uppmaningarna till våld, och hur de är stärkta efter onsdagens händelse, så känns det som om de vill bygga på ett momentum. Installationen av Biden är ett event där många känner sig manade att protestera, eftersom att de ser honom som en illegitim president efter påståenden om valfusk, säger hon, och fortsätter:

– Det lär bli ett spänt läge runt om i hela landet. Sedan påbörjar Biden det allra svåraste jobbet – den största utmaningen för hans presidentperiod blir att leda landet ur polariseringen som göder dessa grupper. 

Ashli Babbitt sköts ihjäl av polis vid stormningen av Kapitolium. Det finns planer i de högerextrema grupperna på en manifestation för att hedra henne.

Grupperna rymmer många missnöjen. En del Vit makt-grupper ser det snarare som om Trump övergivit dem och att det politiska systemet är korrupt, medan QAnon drivs av en komplex konspirationsteori där det handlar om att Trump är ensam makthavare som försöker kämpa mot ”the deep state” och att han är deras räddare, berättar Mollie Saltskog. 

Oavsett har Trumps retorik de senaste åren har stärkt många av dem och gör att de upplever att de tagit kliv från ytterkanterna, till att bli mainstream.

– Förhoppningsvis kommer detta inhemska hotet att tas på större allvar nu. Mycket handlar om människors socioekonomiska situation, arbetslöshet, rasrelationer, och folk radikaliseras när de blir desperata eller behöver en förklaring till varför deras liv inte har en mening. Jag avundas inte det arbete Biden har framför sig när han ska försöka hela nationen.