Barn åt trendiga majsbollar – behövde intensivvård

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Två barn köpte kvävefyllda majsbollar, ”Dragon’s Breath”, på en glassbar i Stockholm.

Båda behövde uppsöka sjukhus och ett barn blev så allvarligt sjuk att hen behövde intensivvård.

Nu förbjuds glassbaren att sälja produkten.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om farorna med ”Dragon’s Breath” – kvävefyllda majsbollar som blivit en stor trend bland unga på sociala medier.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Siren att ett barn som ätit av majsbollarna blivit allvarligt sjuk och behövde intensivvård. Även en vän till barnet som ätit av bollarna ska ha behövt besöka sjukhus. Strax efter sjukdomsfallet slog en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus larm till Stockholms stads miljöförvaltning. Några dagar senare gick Giftinformationscentralen ut med en varning för majsbollarna.

Miljöförvaltningen har nu förbjudit den glassbar i Stockholm där barnet köpte majsbollarna att sälja produkten. När förvaltningen kontaktade bolaget bakom glassbaren meddelade de att de omedelbart skulle sluta sälja "Dragon’s Breath". Men vid en kontroll tre dagar senare visade det sig att försäljningen inte hade upphört, varpå kommunen utfärdade ett permanent förbud.

– Vi började undersöka det här direkt efter läkarens anmälan. Vår roll är att stoppa produkter på marknaden som inte anses säkra. I det här fallet handlar det ju dessutom om ett barn som drabbats, säger Helena Rosén, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen i Stockholm till Nyhetsbyrån Siren.

Miljöförvaltningen har inga uppgifter om andra återförsäljare i kommunen. Det är okänt hur många sjukdomsfall som hittills konstaterats till följd av majsbollarna.

"Dragon’s Breath"
Foto: WIKIPEDIA
"Dragon’s Breath"
Publicerad:

LÄS VIDARE