Sverige får 3,3 miljoner färre doser Astra Zeneca-vaccin

Publicerad 2021-03-12

Läkemedelsjätten Astra Zeneca kommer att leverera betydligt färre doser till EU-länderna än planerat.

För Sveriges del innebär det 3,3 miljoner färre doser under det första halvåret.

– Målbilden kan behöva ses över, säger socialminister Lena Hallengren till SVT.

Från första början skulle läkemedelsjätten Astra Zeneca ha levererat cirka 5,6 miljoner vaccindoser till Sverige under det första halvåret.

Men under torsdagen meddelade bolaget att man halverar sina vaccinleveranser till Europa under andra kvartalet på grund av exportförbud.

3,3 miljoner färre doser

På fredagskvällen konstaterade Folkhälsomyndigheten att Sverige får 3,3 miljoner färre doser av Astra Zenecas vaccin under det första halvåret.

Som prognosen ser ut nu kommer regionerna att få 2 339 000 doser. Det räcker för att vaccinera drygt 1,1 miljoner människor.

– Det är beklagligt att vi får färre vaccindoser än vi hade räknat med. Det fördröjer naturligtvis arbetet med att erbjuda alla vuxna i Sverige skydd mot covid-19 även om det är för tidigt att säga om och hur tidsplanen påverkas, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Anders Tegnell.

”Kan behöva se över målbilden”

Att leveranserna från Astra Zeneca minskar avsevärt under våren kan komma att påverka Sveriges vaccinmål att alla över 18 år ska erbjudas vaccin före midsommar, konstaterar socialminister Lena Hallengren.

– Exakt vilken betydelse det får för vaccinationstakten och vaccinmålet går just nu inte att säga, men målbilden kan behöva ses över, säger hon till SVT Nyheter, och tillägger att regeringen ser mycket allvarligt på uppgifterna om exportrestriktioner.

– Tillsammans med andra EU-länder ser vi över situationen och möjliga åtgärder. Bland annat har EU-kommissionen och vaccinsamordnaren dialog med tillverkarna.

Lena Hallengren.

Även Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström konstaterar att den nuvarande planen är i gungning, och kan därmed komma att behöva korrigeras.

– Det finns risk för det, det är ju en halvering vad jag förstått, säger han.

Stor frustration hos regionerna

Också Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner, SKR, beklagar beskedet, och säger att det finns en stor frustration bland regionerna kopplat till att det nu blir ytterligare förseningar.

– Ytterligare minskningar, och stora sådana, är klart bekymmersamt och väldigt beklagligt. Vi kan bara invänta och se vad det får för konsekvenser för regionerna, säger hon till Aftonbladet.

Vidare konstaterar hon att det finns möjlighet att vaccinera 1,2 miljoner doser i veckan – så länge vaccin kommer.

– Regionerna har byggt upp en enorm kapacitet, men det är i nuläget inte möjligt med de här leveransvolymerna.