Estonia: SD och KD vill göra mer

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2020-12-18

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ser nya undersökningar av Estonia som ett första steg. Arkivbild.

Regeringen får uppbackning av partier i riksdagen för att möjliggöra nya undersökningar av Estonia.

Men SD och KD vill gå ännu längre.

– Det finns ett starkt stöd (i riksdagen) att gravfriden inte får användas som ett hinder för att ta reda på information och fakta kring de här hålen, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson i Kristdemokraterna.

– Det är ett jätteviktigt besked och helt nödvändigt för att kunna förstå hur de två hålen på skrovet har uppkommit, säger han om dagens besked från regeringen.

"Enda ansvarsfulla"

Även Moderaterna kommer att stödja att lagändringar görs för att möjliggöra nya undersökningar.

– När Haverikommissionen nu kommer in med en begäran är det enda ansvarsfulla att se till att det blir möjligt, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson i M.

Sverigedemokraterna har tidigare lagt ett förslag som liknar det som regeringen föreslår.

– Det viktiga nu är att man tillåter nya undersökningar så att man får veta vad som hände, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Men både KD och SD anser att det behövs göras mer.

– Det finns så mycket som inte blev rätt gjort i den tidigare haverikommissionen 1997, säger Mikael Oscarsson.

Han vill antingen se en ny internationell och oberoende utredning eller att den gamla återupptas. Bland annat vill han att de överlevande ska höras, vilket inte gjordes i den första haverikommissionen.

Vill gå längre

SD ser nya undersökningar som ett första steg i rätt riktning.

– Jag hade gärna sett att man gick ännu längre, att man också möjliggör att ta hand om de kvarlevor som man träffar på, säger Jimmie Åkesson.

– Det är ett nationellt trauma och det måste också vägas in. Så långt som möjligt bör gravfriden respekteras i ett fösta skede. Men samtidigt tycker jag att man bör möjliggöra för att man ska ta hand om kvarlevor. Det är rimligt att man överväger att också tillåta det på sikt.

Följ ämnen i artikeln