Nya M-toppen gör upp med privatiseringarna: ”Vi hade gått vilse”

Publicerad 2024-04-29

För att behålla regeringsmakten måste Moderaterna återta storstäderna.

I Stockholm pågår ett skifte i partiets toppskikt och Kristoffer Tamsons gör nu upp med M:s vurm för privatiseringar.

– Jag tror att människor struntar blanka fan i vad det är för driftsform på sjukhuset eller vårdcentralen.

”För Moderaternas del är matematiken enkel: om partiet ska växa måste den nedåtgående trenden i storstäder vändas i allmänhet, och i Stockholm i synnerhet.”

Stycket är saxat ur Moderaternas analys av valet 2022. Målet är klart, Moderaterna ska återta städerna.

Nyligen gjordes en rockad i den absoluta toppen av M i Stockholms län. Tolvtaggaren Irene Svenonius, som varit M:s stora namn i Stockholm i fem år, klev åt sidan.

Nu är det Kristoffer Tamsons som tagit över toppositionen som gruppledare för Moderaterna i region Stockholm.

”Ut med det gamla och in med det nya” skulle kunna sammanfatta Tamsons planer för att återta makten i huvudstaden och få partiet att växa.

– Väljarna underkände Moderaterna i valet. De gav oss inte bara en näsknäpp, utan en rejäl käftsmäll, säger Kristoffer Tamsons när Aftonbladet träffar honom en vårdag på hans arbetsrum i landstingshuset.

Kristoffer Tamsons.

”Systemkramare”

Den vackra byggnaden var när den byggdes, passande nog, ett garnisonssjukhus. Här fattar Stockholmspolitikerna beslut om regionens sjukvård.

Men de besluten fattas inte av Moderaterna.

Nu är det S som styr – på ett mandat som innebär ett antal tillbakarullningar av den privatiseringsvåg som letts av M i regionen de senaste åren.

– Jag tror att väljarna upplever att vi hade gått vilse, inte såg dem, utan blivit väldigt mycket av förvaltare och systemkramare, säger Kristoffer Tamsons.

Hur kom det till uttryck?

– Tittar jag på vår eftervalsanalys så är det ganska tydligt att Moderaterna uppfattades mindre vara ett parti för stockholmare och mer ett parti för stora byggbolag eller friskolekoncerner eller vårdkoncerner.

– Det är klart att det inte är en bra position att ha.

Planen: Skatter, tillväxt, vård och kollektivtrafik

M ska inte längre främst fokusera på att vården bör drivas i privat regi, anser Kristoffer Tamsons.

Att privatisera ska inte ha ett överordnat värde i sig. Snarare är det kvalitén på den service, den vård, som medborgaren får som ska leda partiets politik.

Valfriheten ska finnas kvar, bedyrar Tamsons, men fokus ska inte ligga på att en större andel utförare nödvändigtvis måste vara privata.

Det är en tydlig rörelse in mot mitten i politiken, från den högerroll som M tidigare haft i synen på marknadens roll i det offentliga.

– Jag tror att människor struntar blanka fan i vad det är för driftsform på sjukhuset eller vårdcentralen. Man vill att vården ska fungera, att den ska vara tillgänglig, att den ska finnas där när man behöver den, hålla hög kvalitet och att man ska ha möjlighet att välja men också välja bort om man är missnöjd med hur vården funkar.

För att få M att växa i Stockholm har Kristoffer Tamsons tagit fram en vision som han kallar en ”fyrstegsraket”.

M ska driva på för att skatten ska sänkas, tillväxten öka, sjukvården förbättras och kollektivtrafiken utökas.

Vill inte att Stockholm betalar för andra

Det utjämningssystem som i dag finns mellan regionerna i Sverige innebär i en del,

inkomstutjämningenInkomstutjämningen ska jämna ut skillnader i skattekraft. Om skattekraften överstiger 115 procent av riksgenomsnittet ska regionen eller kommunen betala en avgift. Om skattekraften understiger 115 procent får man ett bidrag. Stockholm är nettogivare till systemet., att Stockholm betalar in mer än vad regionen får tillbaka. 2023 handlade det om 2,8 miljarder kronor som går till andra regioner.

Att Stockholm betalar för att finansiera vård och omsorg i andra regioner tycker Kristoffer Tamsons är orimligt. Han kräver en reformering av systemet med ett ökat statligt ansvar för de regioner som inte klarar finansieringen med hjälp av det skatteunderlag de har.

– Den tenderar att bli en straffskatt på stockholmare, men också en straffskatt på tillväxt.

– Det handlar inte längre om att skapa varaktiga och goda förutsättningar för en likvärdig vård i glesbygd. Det handlar om att Stockholmsregionen, som en mer välskött region, ska hålla andra misskötta storstadsregioner under armarna.

Kristoffer Tamsons har tagit över toppositionen som gruppledare för Moderaterna i region Stockholm.

Skickar tillbaka bollen till ledningen: Tar inte direktiv

Målet om att återta storstäderna bygger på att Kristoffer Tamsons lyckas växa bland väljare i Stockholm. Själv säger han att den uppgiften ligger hos hela partiet lokalt i länet och staden.

Oavsett ledningens mål, är det främst gräsrötterna i partiet som Tamsons känner stöd och förväntan från, säger han. Han skickar också tillbaka en känga till partiledningen om att man även därifrån måste göra jobbet för att partiet ska växa.

– Det är bra att vi har ömsesidiga förväntningar på varandra när det gäller den nationella nivån och den regionala nivån. För vi behöver bägge springa fortare för att det här jobbet ska bli gjort.

Har du fått besked från ledningen om att du nu ska se till att partiet ska växa i Stockholm?

– Jag har inte fått några direktiv och jag tillhör inte den typen av politiker som tar direktiv heller.