Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-04-18

En filippinsk bebis dricker mjölk. Arkivbild.

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll.

Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.

Förfarandet utgör en dubbelmoral som inte kan rättfärdigas, konstaterar WHO-experten Nigel Rollins i The Guardian.

Med sockertillsättandet frångår företaget internationella riktlinjer ämnade att motverka fetma och kroniska sjukdomar, visar en rapport från schweiziska Public Eye.

Men bara i produkter saluförda i fattigare länder.

Slående skillnader

Organisationen skickade olika sorters Nestlé-barnmat som säljs i Asien, Afrika och Latinamerika till ett belgiskt laboratorium för provtagning. Testerna hittade sockerämnet sackaros i en mängd produkter, bland annat i modersmjölksersättning till barn över ett år samt i gröt marknadsförd till barn mellan sex månader och två år.

I samma barnmat i Europa finns inga tillsatta sockerprodukter alls, skriver The Guardian. Skillnaderna var slående gällande flera av de testade produkterna.

– Nestlé måste upphöra med denna farliga dubbelmoral och sluta tillsätta socker i alla produkter för barn under tre år – i alla delar av världen, säger Laurent Gaberell, Public Eyes jordbruks- och näringsexpert, till tidningen.

”Lokala regler”

Världshälsoorganisationens riktlinjer, som visserligen framtagits främst med europeiska länder i åtanke, tillåter inget tillsatt socker eller sötningsmedel i produkter som riktar sig till barn under tre år.

Fetma utgör ett växande hälsoproblem i låg- och medelinkomstländer. I Afrika har antalet överviktiga barn under fem års ålder ökat med runt 23 procent sedan år 2000, enligt WHO. Över en miljard människor världen över beräknas lida av fetma.

Nestlé svarar på rapporten med att hävda att företaget följer ”lokala regler eller internationell standard”. Variationer i ingredienser kan bero på vad som finns tillgängligt lokalt, uppger en talesperson till The Guardian.