Kina hotar Obama

Höjt röstläge förebådar ny världsordning

Kina agerar mer och mer som en stormakt.

Inom loppet av några dagar har Kina två gånger öppet hotat president Obama och USA.

Att Kina tar sig ton förebådar framtidens kamp mellan två supermakter. Doften av en ny världsordning.

Föremålen för Kinas vrede är två. Dalai Lama och vapen till Taiwan.

När Dalai Lama besöker USA senare den här månaden fruktar Kina att Barack Obama tänker träffa honom.

En hög tjänsteman i kommunistpartiet varnar Obama för vad det kan få för följder.

Framstod som vek inför amerikanerna

– Det skulle allvarligt undergräva den politiska grunden för de kinesisk-amerikanska relationerna, säger han.

Utspelet kommer innan Obama ens talat om ifall han tänker träffa Dalai Lama den här gången.

I höstas avstod Obama från att ta emot tibetanernas religiöse ledare just för att inte förarga Kina inför sitt statsbesök där. Eftergiften retade många amerikaner som tyckte Obama framstod som vek.

I fredags beslöt USA att sälja avancerade vapen till Taiwan för 70 miljarder kronor. Kina – som fortfarande ser ön som en del av fastlandskina – reagerade våldsamt redan nästa dag. Kinesiska företrädare varnade för "allvarliga skador" i relationerna mellan de två länder. Man hotade att omedelbart bryta de militära kontakterna med USA och att införa sanktioner mot amerikanska företag inblandade i vapenförsäljningen.

Tar ton som en världsmakt

– Den kraftigaste reaktionen vi sett från Kina på senare år, säger Stephanie Kleine-Ahlbrandt på tankesmedjan International Crisis Group till nyhetsbyrån AP.

Kinas aggressiva utbrott förebådar inget Tredje världskrig. Än så länge är det ett muntligt fäktande. Kina brukar klaga när USA säljer vapen till Taiwan och amerikanska presidenter träffar Dalai Lama.

Men det höjda röstläget är en klar fingervisning om kinesernas ökade självkänsla och ambition att uppträda som en världsmakt.

De försöker utnyttja USA:s försvagade position och testa Obamas styrka.

För även om Kina fortfarande är långt efter USA på många områden (militär styrka, levnadsstandard och mänskliga rättigheter) kan det inte dölja det faktum att USA är på väg ner medan Kina är på väg upp.

Att vara supermakt handlar inte bara om militär styrka. USA:s gigantiska budgetunderskott på 1 600 miljarder dollar är på sikt ett hot mot USA:s inflytande i världen. Det kommer att ta minst tio år innan underskottet når normala nivåer.

Kina spänner muslkerna

Kina har istället ett gigantiskt överskott som kan pumpas in i nya reformer och satsningar på vägar och annan infrastruktur. En ödets ironi är att det till stor del är Kina som finansierar de amerikanska underskotten.

Redan före valet ställde Obamas främsta ekonomiska rådgivare Lawrence Summer den berättigade frågan.

– Hur länge kan världens största låntagare fortsätta vara världens främsta stormakt?

Hur lång tid skiftet i maktbalansen kommer att ta är det ingen som vet.

Lätt är det dock att konstatera att Kina de senaste åren på ett helt annat sätt än tidigare börjat spänna musklerna. Som en inoljad bodybuilder "flexar" landets sina biceps och triceps inför konkurrenterna.

Klimatmötet i Köpenhamn visade tydligt att Kina i allt oftare tänker inta en självständig linje oavsett vad USA tycker.

Till två av mötena med Obama skickade premiärminister Wen Jiabao underhuggare istället för att själv närvara. Obama fick jaga rätt på Wei för att få prata med honom.

Det brukade vara tvärtom.