Flera döda i jordskalv i Turkiet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-08

Minst 51 döda

51 personer har dödats i en kraftig jordbävning som drabbade östra Turkiet på måndagsmorgonen, men dödssiffran kan vara långt högre.

Enligt UD bor inga svenskar i området.

– Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller döda svenskar, säger Ellinor Landmark på UD:s presstjänst.

Det kraftiga jordskalvet inträffade klockan 4.32 natten till måndagen. Det är Elazigprovinsen, ett område i östra Turkiet, som drabbats. Provinsen ligger cirka 550 kilometer öster om huvudstaden Ankara.

På morgonen skakade 50 kraftiga efterskalv området.

51 döda

Hittills har 51 döda kroppar hittats, men dödssiffran stiger och för varje timme rapporterar myndigheterna om nya döda, enligt nyhetsbyrån AP.

Över 100 personer uppges vara skadade.

De omkomna har hittats i byarna Okcular, Yukari Demirci, Yukari Kanatli och Kayali, skriver AP. Där, och i två andra byar i området, har skalvet varit kraftigast och hus och byggnader rasat samman. Bara i byn Okcular har 17 personer omkommit.

– Allting har förstörts och rasat samman. Det finns inte en sten som ligger rätt, säger Yukari byns ansvarige Yadin Apaydin till AP.

Skalvet har uppmätts till en magnitud på 6,0.

I staden Tunceli sex mil från skalvets centrum rusade människor ut ur sina hus i panik, men inga uppgifter om döda eller skadade finns därifrån.

Hittills inga svenskar

Enligt UD finns inga uppgifter om att svenskar skulle ha omkommit eller skadats.

– Nej, det finns inga svenskar registrerade som boende i området. Det kan ju finnas svenskar som vistats där ändå. men det är för tidigt att säga i nuläget, säger Ellinor Landmark på UD:s presstjänst.

Under dagen jobbar svenska generalkonsulatet i Istanbul vidare med att söka efter svenskar som drabbats.

Här inträffade
jordskalvet
Är du på plats? Vet du
mer?