Fransk satellit kan ha hittat vrakdelar

Publicerad 2014-03-23

Det senaste spåret i sökandet efter det försvunna MH370 släpptes på söndagen.

Franska satellitbilder visar ytterligare ett flytande objekt i Indiska oceanen, 930 kilometer norr om det senaste fyndet.

Trots att man under söndagen utökade insatsen med flera kinesiska och japanska flygplan ledde sökandet inte till några nya resultat, uppger australiska myndigheter.

De franska satellitbilderna är det tredje fyndet av misstänkta vrakdelar som publicerats på en vecka.

Sökinsatsen som nu fokuserar på ett 59 000 kvadratkilometer stort område bestod under söndagen av åtta flygplan och två fartyg och avslutades vid midnatt, lokal tid - än en gång, utan resultat.

Enligt ett meddelande på malaysiska transportministeriets mottogs bilderna från den franska satelliten i morse.

"Bilderna skickades omedelbart till australiska räddningssamordningscentret", skriver myndigheten på sin Facebooksida.

En malaysisk tjänsteman som deltar i sökandet berättar för nyhetsbyrån AP att den nya franska satellitbilden togs på fredagen och visar ett föremål som ligger omkring 930 kilometer norr om det område där en kinesisk satellit hittade misstänkta vrakdelar på lördagen.

Tjänstemannen, som inte vill bli namngiven, säger att ett av föremålen uppskattas vara av ungefär samma storlek som det tidigare objektet, det vill säga 22 gånger 13 meter. Han manade dock till försiktighet och sade att den franska satellitbilden var otydlig och mycket oklar, vilket gör det "svårt att fastställa de exakta måtten".

Sökandet efter spökplanet MH370 är nu inne på sin tredje vecka.

Den hittills starkaste ledtråden är en satellitbild som släpptes av den kinesiska regeringen på lördagen av ett objekt på 22 gånger 13 meter, tolv landmil från de förmodade vrakspillror som ledde till sökandet i södra Indiska oceanen.

Ett civilt plan rapporterade också under lördagen att man sett ett antal andra mindre flytande föremål i samma område, bland annat en träpall och några bälten i olika färger och längder.

Ett flygplan från det nyzeeländska försvaret skickades tillbaka för att identifiera objekten under lördagen men hittade bara klumpar av sjögräs, uppger australiska myndigheter.

– Vi försökte att återfinna objektet i går men tyvärr kunde det nyzeeländska flygplanet inte hitta det – det är naturligt, det räcker att man är ett par hundra meter åt fel håll när man färdas i ett snabbt flygplan, sa Mike Barton, chef för räddningsinsatsen vid den australiska sjöräddningen enligt BBC.

Lastpallar används både i sjöfart och som last på flygplan, sa Mike Barton som manade till försiktighet och menade att den misstänkta lastpallen " kan vara vad som helst ".

Australiens premiärminister Tony Abbot var fortfarande hoppfull när han pratade med medier under söndagen.

– Vi har nu fått flera väldigt tillförlitliga ledtrådar och det gör att hoppet växer. Men det är inte mer än förhoppningar, sa premiärministern Tony Abbot till AP.

Den dagliga presskonferensen från Malaysia som har uppdaterat världen om framsteg i utredningen ställdes in under söndagen.

Följ ämnen i artikeln