Teknologstudenten – en av hjärnorna bakom Quizkampen

Uppdaterad 2014-03-03 | Publicerad 2013-03-12

Utvecklade app-succén bredvid studierna

Olle Landin, en av skaparna av ”Quizkampen”.

Hallå där…

Olle Landin, nyexaminerad ingenjör och apputvecklare, som tillsammans med brodern Kalle och kompisarna Henrik och Robert Willstedt tog fram succé-appen Quizkampen vid sidan av teknologutbildningen.

Hur kom ni på idén till appen?

– Det var Henke som kläckte idén förrförra hösten. Sedan började vi jobba med den på allvar på jullovet. Vi fyra har säkert haft 4000 olika idéer och det är inte alltid alla är på samma våglängd, men det här var något som vi alla gick igång på. Det var inte ens en diskussion. Sedan var det hårt arbete som gällde för att få det att slå. Det tar oftast inte så lång tid att komma på en idé men sedan tog det åtta månader att få fram appen.

Hur gick det att jobba med detta bredvid studierna?

– Jag vande mig vid att ha något vid sidan av studierna. Jag har läst kurser, varit engagerad i olika studentgrejer och har jobbat på ett konsultbolag. Det var bara att köra på med detta.

Hur mycket tid tog det att ta fram appen?

– Jag jobbade mellan två till sex timmar om dagen efter skolan. Ibland behövde jag fokusera helt på skolan och då blev det inte lika mycket jobb. Vi brukade träffas alla fyra en helg i månaden. Då jobbade vi från fredag till söndag 16-18 timmar om dagen. Då jobbade vi visserligen inte aktivt hela tiden, men vi hade heller inget annat planerat.

– Även om vi fyra i företaget har känt varandra sedan tidigare har vi haft en oerhörd hjälp av andra kontakter som vi lärt känna genom våra respektive utbildningar. I olika sammanhang har vi fått råd från vänner som läst ekonomi, juridik, datorteknik med mera. En kille som jag spelat innebandy med i Lund har hjälpt till med utvecklingen av android-appen, för att ta ett exempel.

Har du kunnat finansiera dina studier via apputvecklingen?

– Vi har återinvesterat alla pengar vi har tjänat i företaget. Vi började med att skapa en del mindre appar och det var många som det inte blev något av. Till exempel gjorde jag och Henke en app som skulle samla alla mobilanpassade webbsidor. När vi skickade in den till Apple fick vi reda på att de inte godkände den typen av appar. Det gick emot deras riktlinjer.

Vad lärde ni er av det?

– Det var en del liknande projekt som bara rann ut i sanden. Det är ett bra sätt att lära sig att jobba på om man inte har gjort något innan oavsett om det rör sig om film, böcker eller appar. Jag kan absolut rekommendera att göra saker vid sidan av skolan som är relaterat med det man vill göra sen. Utbildningar skrapar ofta bara på ytan av det man ska syssla med.