Justitieministern om nätpedofilerna: Lagen är otillräcklig

Publicerad 2014-11-20

Justitieminister Morgan Johansson (S) är starkt kritisk mot lagen om grooming.

Han lovar sätta "högsta fart" för att få till en ny lag.

– Det är för svårt att komma åt de här männen, säger han.

Groominglagen slog i kraft 2009 och skulle leda till att fler nätpedofiler fälldes.

Men bara fem av 617 polisanmälningar om grooming ledde till åtal mellan 1 juli 2009 och 31 december 2012.

"Helt otillräcklig"

Justitieminister Morgan Johansson (S) tar upp att Socialdemokraterna redan när lagen genomfördes var kritiska.

– Lagen är naturligtvis helt otillräcklig. Vi sa redan när vi var i opposition att detta inte kommer vara tillräckligt, och det visade ju sig stämma.

Enligt Johansson är rekvisiten för högt ställda.

– Det är lägre än för sexuellt ofredande. Och det är alldeles för mycket som ska vara uppfyllt innan man kan dömas för den här typen av brott och det gör det för svårt att komma åt de här männen som håller på.

Johansson vill invänta den utredning om groominglagen som ska komma med sin rapport i juni nästa år. Efter remisstiden, som normalt är tre månader, kan den nya regeringen lägga förslag om lagändring tidigast nästa höst.

– I bästa fall kan vi ha en ny lag på plats den 1 januari 2016. Så fort vi får ett förslag tänker jag försöka se till att vi sätter högsta fart i beredningen av de förslagen. Vad jag förstår borde det vara ganska lätt att få en bred uppslutning i riksdagen för en uppstramning av lagstiftningen.

Ask: "Har inte fungerat"

Tidigare justitieminister Beatrice Ask (M) ser två viktiga skäl att se över groominglagstiftningen:

– Vi har redan tidigare från Alliansens sida konstaterat att det här måste utvärderas. Lagstiftningen var tidig och vi försökte hitta en lagstiftning som skulle förhindra övergreppen genom att ge möjlighet att ingripa tidigare och det har inte fungerat. Därtill är det så att utvecklingen gått dithän att pedofiler i dag inte alltid vill ha ett möte med den unga, utan man utför en visuell våldtäkt, och det rymmer inte lagstiftningen i dag.

Tillträdande rikspolischefen Dan Eliasson säger kort efter att hans namn tillkännagivits att han i dag inte har tillräcklig kunskap för att ordentligt kommentera problemen med den nya groominglagen.

– Det får nog existerande polisorganisation prata om. Men det kan ju vara två saker: det kan å ena sidan vara en tandlös lag, å andra sidan att det är svårt att jobba med den typen av brott och att man måste jobba med kompetensfrågor, säger han till Aftonbladet.

ANNONS