AFTONBLADET AVSLÖJAR: M-topp slutar före ödesvalet

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2014-12-18

Ännu en toppmoderat försvinner från den politiska scenen.

I en exklusiv intervju med Aftonbladet avslöjar parti­sekreteraren Kent Persson att han lämnar sitt uppdrag vid extrastämman den 10 januari.

– Jag tycker det är rimligt att jag nu helt slutar med politik, säger han.

Efter valförlusten i höstas har det skett stora förändringar inom Moderaterna. Redan på valnatten meddelade Fredrik Reinfeldt att han skulle lämna partiledarposten. Efter det har en rad kända M-profiler aviserat att de lämnar parti­politiken.

Nu är ett helt nytt gäng på väg att ta över i M-toppen inför extravalet nästa år. Den 10 januari  väljs Anna Kinberg Batra till ny partiledare och just nu håller hon på att forma sitt lag.

Ska hitta ett annat jobb

I det teamet ingår inte nu­varande partisekreteraren Kent Persson. I en exklusiv intervju för Aftonbladet berättar han att han lämnar sin post vid extrastämman. Persson efterträdde Sofia Arkelsten 2012 och har lett partiorganisationen under en tung period som kulminerade med två val­nederlag 2014.

– För mig är det rimligt att lämna och se till att den nya partiledningen får skapa sitt nya lag. Jag har tagit beslutet att det räcker nu. Jag har varit med länge, så jag ser fram emot att lämna partipolitiken helt under våren, säger Kent Persson.

Vad ska du göra i stället?

– Jag kommer finnas kvar i organisationen ungefär fram till extravalet, för att hjälpa till med valorganisationen och ta hand om den omställning som vi är inne i. Sedan kommer jag använda våren till att söka mig ut ur politiken och försöka hitta ett annat jobb, inom organisationsutveckling eller opinionsbildning.

’En organisation i balans’

Hur känns det här?

– Jag har haft fantastiskt roliga år på posten, både lärorika och tuffa. Jag har haft en fin period i partiet och fick avsluta med att bli partisekreterare under en regerings­period. Det är få förunnat.

Vad är du mest nöjd med under de här tre åren?

– Den omstrukturering jag gjort av partiets organisation och ekonomi innebär att jag lämnar över en organisation

i balans. Partiet är nu starkt ekonomiskt vilket gör att vi är förberedda att snabbt kunna gå till ett extraval. Jag är också nöjd över att vi har utvecklat partiets kampanjverksamhet, att vi nu är öppna och går ut och pratar med människor. Jag hoppas det ligger fast och att nästa gäng kan utveckla det och göra det med ännu mer kvalitet.

”För spretiga budskap”

Har du någon anledning att vara självkritisk?

– Det som sticker ut är EU-valet. Valrörelsen blev inte så bra som jag önskat och vårt ­resultat var riktigt dåligt.

Vad gick snett?

– Vi hade för många och för spretiga budskap och var lite tondöva. Valrörelsen handlade om vissa frågor medan vi stod lite krampaktigt bredvid och kämpade med att få det att handla om jättemånga andra frågor.

Ni backade även kraftigt i riksdags­valet. Men ni är nöjdare med den val­rörelsen?

– Vi gick ned i färre budskap, vilket var helt nödvändigt. Vi såg en opinionskurva som steg lite grann och vi kände att det fanns energi. Däremot räckte det inte hela vägen fram. Vi fick inte valrörelsen att handla om våra prioriterade frågor om regeringsduglighet, ekonomi och jobb.

När insåg du att ni skulle förlora makten?

– Efter smällen i EU-valet hade vi en rejäl uppförsbacke. Även om vi närmade oss i valrörelsen så låg vi under med så pass mycket att jag innerst inne ett par veckor före valet drog den rationella slutsatsen att vi inte skulle vinna. Sam­tidigt som jag skulle få hela organisationen att tro på seger, in i det sista, valde jag då att starta förberedelserna för vårt omställningsarbete som skulle behövas efter en förlust.

Vem blir din efterträdare som partisekreterare?

– Det blir upp till den nya partiledaren att välja det.

Du har ibland fått hård kritik internt i partiet.

– Det är en del av det politiska arbetet. Är du partisekreterare för ett parti med 40 000 medlemmar i ett läge där det går lite motigt är det så klart att det bubblar ut emot dig.

När Fredrik Reinfeldt meddelade sin avgång på val­natten tackade han speciellt dig och Anders Borg. Hur kändes det?

– Det var rörande, vi har haft ett väldigt bra samarbete och hade daglig kontakt. Jag tycker vi stått nära varandra. Fredrik är en fantastisk ledare, i det vardagliga arbetet med långa dagar fanns det alltid närhet till skratt. Det går alltid att prata fotboll eller hockey, extra kul så klart när mitt Örebro slår hans Djurgården.