De gav efter för Sjöstedt

Publicerad 2014-10-07

S och MP är överens om skatterna.

Som innehåller eftergifter till Vänsterpartiet.

- Det förvånar mig att de pratar om det eftersom vi precis håller på att förhandla inför budgeten, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

I går kom regeringspartierna S och MP överens om skatterna i höstens budget. Pensionärer ska få sänkt skatt och flera miljöskatter höjs. Dessutom får de som tjänar över 50 000 kronor i månaden betala mer i skatt via en avtrappning av jobbskatteavdraget. Gränsen är en kompromiss, S ville lägga den vid 60 000 och MP vid 40 000 kronor.

V krävde i valrörelsen att gränsen ska ligga på 30 000 kronor.

- Nu fick ju inte vi egen majoritet, vi kommer behöva söka stöd tillsammans med andra partier. Gränsen på 50 000 kronor är en lägre nivå än vi hade önskat, vi har fått ta hänsyn till vad MP velat men naturligtvis även V, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Villkor från V

Överenskommelsen innebär också att uppräkningen av gränsen för statlig inkomstskatt begränsas, vilket ses som en eftergift till V. Dessutom kom S. MP och V i går överens om vinster i välfärden, vilket var ett villkor från V inför budgeten.

Jonas Sjöstedt (V) säger sig vara förvånad över att regeringen kommenterar förhandlingarna med V innan de är färdiga.

- Jag tror att vi kommer att kunna komma överens. Det är alltid vår ingång i en förhandling, säger han.

”Var uppmärksam”

Enligt privatekonomen Ingela Gabrielsson på Nordea var flera av förslagen väntade.

- Man kan inte gå till val på höjda avgifter i a-kassa och sjukförsäkringen utan att höja skatterna. Det handlar om att få in pengar så att man kan genomföra de andra förslag som man lagt fram, säger hon.

Hon ser inga drastiska förändringar för privatpersoner - men säger:

- Jag tror att det gäller att vara uppmärksam på vad som händer i ekonomin framöver. Man bör ta lite höjd på att man kan få lite mindre pengar i plånboken när lönen betalas ut.