Tusentals barn skuldsatta

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2003-07-15

"Unga som hamnar hos kronofogden fortsätter ofta vara skuldsatta när de blir äldre"

Tusentals barn och ungdomar har skulder hos kronofogden.

Nu varnar Riksskatteverket, RSV, för att det innebär en stor risk för fortsatt skuldsättning.

- Det är föräldrarnas ansvar att det ser ut så här, säger Anita Vallskog, kronokommissarie på Kronofogdemyndigheten i Härnösand.

Nära 5700 barn och ungdomar finns i kronofogdens register och den totala skulden är på 38 miljoner kronor, varav 22 miljoner till privata fordringsägare och 16 miljoner till staten, uppger RSV.

De statliga skulderna består främst av skatter, böter och allmäna avgifter.

De barn som är skuldsatta har oftast hamnat hos kronofogden för att föräldrarna registrerat fordon på dem, barnen är delägare i en fastighet eller de äger fonder som föräldrarna valt att sälja.

Ungdomar i 14,15-16-årsåldern och uppåt har dock oftast dragit på sig skulderna, och därmed betalningsanmärkningarna, själva. Det rör sig om obetalda böter, avgifter till brottsofferfonden och skadestånd. Och risken är stor att de kommer fortsätta figurera hos kronofogden.

- Ungdomar som har en sådan livsstil att de hamnat hos kronofogden fortsätter ofta med det när de blir äldre, säger Vallskog.

En betalningsanmärkning finns kvar i tre år och kan leda till stora problem. Det blir bland annat svårt att låna pengar och handla på kredit och ofta så gott som omöjligt att hyra en lägenhet.

Åsa Asplid